Friss hírek

2008.11.17. 18:04

Téli átállásra figyelmeztettek a zalai rendőrök

<p>Figyelemfelkeltő közlekedési akciót tartottak hétfőn a rendőrök Zalaegerszegen. Arra voltak kíváncsiak, hogy az autósok felkészítették-e már járműveiket a téli közlekedésre. A tapasztalat szerint még nem kellő az alaposság, pedig a csúszós utakon életet menthetnek a jó állapotú gumik, és lényeges a megfelelő világítás is.</p>

A szakemberek szerint különösen a gumikat érdemes átvizsgálni, mert a kopott felület életveszélyes lehet a csúszós utakon. A rendőrség ezúttal nem büntetett, de mindenkinek elmondták: ha az úgynevezett gumiprofil mélység 1,6 milliméternél kisebb, akkor elveszik a forgalmi engedélyt, és szabálysértési eljárást indítanak. Így akár egyetlen kopott gumi is több tízezer forintba kerülhet.

A rendőrség nem vezet külön statisztikát arról, hogy mennyi baleset történik a téli közlekedésre nem megfelelően felkészített járművek miatt. Egy-egy súlyosabb baleset után azonban már többször előfordult, hogy a vizsgálatba bevont műszaki szakértő kimondta: jobb állapotú gumiabronccsal, vagy megfelelő állapotú világítással elkerülhető lett volna a tragédia - mondta a Független Hírügynökségnek Pintér László alezredes, a Zala Megyei Rendőr-főkapitányság közlekedési osztályának megbízott vezetője.

A szakemberek hét fok alatt téli gumit javasolnak, de Magyarországon ez nem kötelező.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!