Daganatok torzították szét az arcát

Sikeres arcátültetésen esett át a férfi.

Azt kérte a sajtótól az egyik arcátültetéses spanyol beteg, aki kedden elhagyhatta a kórházat, hogy mostantól hagyják békén õt és családját.

A Rafael néven emlegetett férfi a távozása elõtti sajtótájékoztatón háláját fejezte ki az orvosoknak és a donor családjának a sevillai Virgen del Rocio kórházban.

Rafael arcát egy genetikai rendellenesség miatt daganatok torzították el. Januárban egy 23 fõs orvoscsoport 24 órás mûtétet végzett el rajta. A sevillai kórházban arcának kétharmadát kellett megmûtetni. A daganatok eltávolítása után a donor szöveteit, arcidegeit, artériáit és véredényeit ültették át az orvosok, akik azt ígérik, hogy a három hónapon belül várható teljes felépülés után Rafael képes lesz mozgatni a nyelvét, ami jelenleg még nem alkalmas a tiszta és folyamatos beszédre. Az orvosok szerint egyébként fájni fog az arca, különösen nagy melegben és hidegben, illetve akkor is, amikor borotválkozik.

Nézze meg a képeket >>>

Spanyolországban egyre több arcátültetéses mûtétet hajtanak végre. Áprilisban egy barcelonai kórház azt közölte, hogy a világon elõször teljes arcátültetéses operációt végeztek egy balesetet szenvedett férfin, aki új orrot, bõrt, állkapcsokat, arccsontokat, fogakat kapott.