Dagad a botrány az NBH-sok körül – Magyar Nemzet

Valószínűleg az Országgyűlés nemzetbiztonsági bizottsága is foglalkozik majd az Egymásért Egy-Másért Alapítvány, illetve annak fő támogatója, a Herba Zrt. tevékenységével – írja a Magyar Nemzet.
Az ellenzék a szervezetek és a szolgálatok közötti átfedéseket, valamint a kancelláriaminiszter rokonainak az ügyben vállalt szerepét szeretné tisztázni. Szilvásy Györgynek lesz mit megmagyaráznia a történtek kapcsán – fogalmazott Simicskó István, a bizottság KDNP-s elnöke. A nemzetbiztonsági bizottság MSZP-s alelnöke szerint személyi felelősségről csak a rendőrségi vizsgálat lezárulta után lehet beszélni.

A kiemelten közhasznú társaság kuratóriumában több volt és jelenlegi NBH-s munkatárs is megtalálható illetve megtalálható volt, például a néhai Nagy Lajos, a szervezet volt főigazgatója, Gyarmati György főosztályvezető illetve Simon Ibolya – írja a lap.
A hivatal egykori jogtanácsosa pénteken a köztelevízióban elismerte: a szervezet elmulasztotta bejelenteni a vám- és pénzügyőrségnél, hogy a Távol-Keletről érkező élelmiszereket el akarják adni. A nyomozók jelenleg hét embert milliárdos áfa- és vámcsalással gyanúsítanak. Az érintettek annak idején azt a látszatot keltették, mintha ellenszolgáltatás nélkül az alapítványnak engedték volna át a 8500 tonnányi élelmiszert, de valójában a hazai üzletláncoknak adták el a behozott termékeket.

Az ügybe belekeveredett a kancelláriaminiszter két testvére is: Szilvásy Péter állítólag grafológusként segítette az alapítvány munkáját, hogy “tehetségeket fedezzenek fel”, Szilvásy István pedig annak a BM kórháznak az igazgatója, amelyik támogatást fogadott el a szervezettől – írja a lap.