Da Vinci – a kód hozzáférhető

Kolosszus
Kolosszus
Debrecen – Leonardo elméjébe „léptet be”; összetett gondolkodását szemlélteti a kiállítás, amely augusztus 16-ától november 16-ig tart nyitva.

Keleten „nyugati varázslónak” hívják, Európában legalább akkora rejtély és csoda, mint egykor a Távol-Kelet volt. Nem csak a híres bestsellernek köszönhető Da Vinci népszerűsége, Leonardo örök: meg-megújul, ahogy a világ „felnő hozzá” – derül ki róla, ha mai tudósokat kérdünk. Az Utolsó vacsora, a „hermelines hölgy” festője mindentudó volt, és feltaláló: körzőt, ejtőernyőt, kerékpárt tervezett; megfigyelései az emberi test felépítéséről – kevés kivétellel – hibátlanok. A tudomány előtti korban ismereteit komplexen tudta használni: az összes mai tudós – orvos, építész, matematikus – csodálja azt a zseniális látásmódot, amellyel az 1452 és 1519 között élő polihisztor megközelítette a dolgok lényegét, fél évezreddel megelőzve korát.

Részt kell venni benne

Ebbe a játékos és összetett látásmódba vezeti be nézőjét Az igazi da Vinci című kiállításDebrecenben, a MODEM-ben –Modern és Kortárs Művészeti Központ –, mely augusztus 16-tól november 16-ig tart nyitva. Soha nem volt ilyen rangú kiállítás vidéki városban Magyarországon. Sem ilyen mozgalmas: itt nem elég bámészkodni, a tárlat kalandos, részt kell venni benne, ezért a kiállítás a gyermekeknek is érdekes – a firenzei élménybeszámolók szerint. A tárlatot ugyanis a firenzei Uffizi-képtárban alkották meg és mutatták be először. Elkészítettek utólag – a mester tervei alapján – több szerkezetet is, köztük az örökmozgót, mely működik. Ha a néző megnyom egy gombot, mozog az a mechanikus oroszlán is, amelyet X. Leó pápának készített a Vinciben született zseni. Legutóbb Tokióban vendégeskedett a kiállítás. Mindkét helyen milliók nézték meg. Debrecenben a kiállítás kiegészül hazai és környező országokból érkező művekkel.

Éjfélig nyitva

A belépő nemcsak a helyszínen vásárolható meg, hanem az interneten is. Idősávra válthatunk jegyet, így elkerülhetjük a sorban állást. A karnevál idején meghosszabbítják a nyitva tartást a MODEM-ben: 10-től 24 óráig látogatható a kiállítás.

Először a világon:
kész a Kolosszus

A kiállítás legnagyobb szenzációja – ahogy arról az olasz média is beszámolt – egy hét- és fél méter magas lószobor. A Kolosszus ötszáz évvel ezelőtt csak a mester elméjében létezett, igaz, agyagmodelljét láthatták a kortársak Milánóban. A szobor az akkori világ csodája lett volna, ha elkészül: senki sem öntött egyetlen tömbben ilyen méretű szobrot addig. A mester a „lehetetlen” megvalósítására feltalálta az indirekt – közvetett – öntés módszerét. Hétszáz köbméter bronzra lett volna szüksége, amit meg is kapott a milánói hercegtől, de végül az akkor kitört háború miatt ágyúkat öntettek az anyagból.
Debrecenben a lószoborüveggyapotból készült méretarányos mását állítják fel – a világon első ízben a cívisvárosban lesz látható teljes életnagyságában Leonardo híres műve.

További információk a MODEM-ben és a www.azigazidavinci.hu című honlapon olvashatóak.