Dörgött az ágyú a hidasi határban

Dörgött az ágyú a hidasi határban
Hidasnémeti – Az összefogás győzött, de fordulatokban nem volt hiány a történelmi játék során.

A mozsárágyú hatalmas dörrenése fogadott, mikor megérkeztünk a Hidasnémeti mellett elterülő „csatamezőre”. A felálított színpadon a narrátor ismertette: 1849. február 8-án Hidas-Németinél a Hernád-folyó hídjáért Klapka György csapatai és a Tokajtól visszavonuló osztrákok heves csatát vívtak. Végül a magyarok elfoglalták, és visszaverték Schlick utóvédjeit, majd február 9-én bevonultak Kassára, ahol egyesültek Görgey csapataival. Ennek az ütközetnek az újrajátszása történt szombaton szikrázó napsütésben, Hidasnémetiben a Hernád híd Gönc felőli oldalán, a Kis-Szigeten. „Célunk volt megmutatni az itt lakó embereknek a korabeli egyenruhákat, fegyvereket, hagyományőrző csapatok részvételével” – mondta el Ureczky Tünde, a helyi művelődési ház vezetője. A fiataloknak példát mutathat ennek a történelmi eseménynek a felelevenítése, felébresztheti hazaszeretetüket, testközelbe hozza az 1848-49-es eseményeket – teszi hozzá.

Pontos koreográfia

A gyalogos, tüzér és lovas csapatok a történeti leírásokban szereplő pozíziókat foglalták el, majd elkezdődött az ugyancsak fordulatos csata. A heves ágyútüzet, a puskák durranása váltotta, majd a harc folyamatát hűen ábrázolva kézi tusára került sor a korhű ruhába öltözött magyar és a segítő lengyel szabadságharcosok és a hitelesen elkészített hidat védő osztrák haderő között. Kurucz Emeséék, több társukkal együtt a Sárospataki Református Gimnáziumból érkeztek. Mostanában kezdi jobban érdekelni a történelem, az általánosban mintegy három-négy éve tanulták a „szabadságharcot”,csak az általánosságok ragadtak meg benne, de ez a bemutató nagyon tetszett neki, emlékezetes marad számára. A csatában a történelemből ismert végeredmény született, a felgyújtott híd mögött menekülő ellent tovább üldözték a szövetségesek. A mintegy 300-400 fős közönség pedig a „csapatsátorhoz” járulhatott egy kis meleg inni és ennivalóért.

ÉM-PGY

Összetartják a falut

Görög Marianna a közeli Hejcéről érkezett. „Nálunk a Hősi halottak parkjában találhatóak meg az 1848-49-es szabadságharc jellemző figurái: a zászlótartó, a kisdobos. Nemes Sándor helyi fafaragó munkái” – tudjuk meg. Gyakran vannak hasonló rendezvények náluk is – ám ezt a történelmi játékot különlegesnek tartja –, összetartják a falut ezek a rendezvények – vélekedik. Akik részt vettek

Az abaúji önkéntes fiatalok mellett a II. Rákóczi Ferenc Általános Iskola és Napközi Otthonos Óvoda gyermekei és dolgozói, a Honvéd Hagyományőrző Csoport Nagykátáról, a Jászkun Magyar Királyi Honvéd Hadikultúra Alapítvány Szolnokról, és a Lengyel Wysocki Légió Budapestről, a Huszár és Lovas Hagyományőrző Egyesület Bükkaranyosról, valamint a Nagyidai Hagyományőrző Néptánccsoport és a Hidasnémeti Abaúji Hagyományőrző Népi Együttes.