Magyarország

2011.12.02. 07:46

OGY - Új alaptörvény - MSZP: a törvény a mai baloldal megbélyegzéséről szól

Budapest, 2011. december 1., csütörtök (MTI) - Az MSZP szerint a mai magyar baloldal megbélyegzéséről, hiteltelenítéséről és nem csak a múlt felelőseinek felelősségre vonásáról szól a Magyarország alaptörvényének átmeneti rendelkezései című törvényjavaslat.

Budapest, 2011. december 1., csütörtök (MTI) - Az MSZP szerint a mai magyar baloldal megbélyegzéséről, hiteltelenítéséről és nem csak a múlt felelőseinek felelősségre vonásáról szól a Magyarország alaptörvényének átmeneti rendelkezései című törvényjavaslat.

Bárándy Gergely, az MSZP vezérszónoka a törvényjavaslat általános vitájában csütörtökön este az Országgyűlésben azt mondta, ezt támasztja alá az is, hogy a javaslat egyes passzusai arról szólnak, hogyan kötődik az MSZP az MSZMP-hez, és a felszólalók is az erre vonatkozó részeket emelték ki beszédükben. Hangsúlyozta: a kormányoldal megteremti a jogi alapjait annak, hogy politikai ellenfelüket hogyan lehet tönkre tenni és a párt vagyonát elkobozni.

Közölte: akik el nem évülő bűnöket követtek el, akik kínozták embertársaikat, azokat az MSZP szerint is el kell ítélni attól függetlenül, hogy melyik korszakban követték azokat el.

"Elítélem azokat, akik az 1956-os megtorlásokban szerepet játszottak, sem lelki, sem szellemi, sem pedig politikai közösséget nem vállalok Biszku Bélával" - fogalmazott. Hozzátette: "56 kapcsán régóta hangoztatjuk és hangsúlyozzuk, hogy Nagy Imrét véljük hősnek és nem a másik oldalt".

Felhívta a figyelmet arra, hogy a javaslat szerint nemcsak az MSZMP, hanem annak kiszolgáló szervezeteit is bűnösnek tekintik, így a KISZ-t is, amelynek több millió tagja volt, ezzel őket is megbélyegzik. A Heti Válasz című hetilapból idézve Bárándy Gergely felsorolta azokat a kormánytagokat, Fideszes és KDNP-s frakciótagokat, akik korábban kapcsolatban voltak az MSZMP-vel, vagy a KISZ-szel. Ide sorolta Járai Zsigmond volt pénzügyminisztert és Matolcsy György nemzetgazdasági minisztert, akik MSZMP-tagok és III/II-es együttműködők voltak, Szita Károlyt, Kaposvár polgármesterét, aki III/III-as együttműködő volt, Pintér Sándor belügyminisztert, aki MSZMP-titkár volt, Boross Péter volt miniszterelnököt, aki MSZMP-tag volt, Pozsgay Imrét és Szűrös Mátyást, akik egykori MSZMP-KB-tagok voltak, Schmitt Pál köztársasági elnököt, aki miniszterhelyettes volt, Kerényi Imre volt MSZMP-titkárt, Fónagy János államtitkárt, volt MSZMP-tagot, Varga Mihályt, Deutsch Tamást, Kövér Lászlót és Orbán Viktort, akik KISZ-titkárok voltak, valamint Hoffmann Rózsa államtitkárt és Harrach Pétert is, akik MSZMP-tagok voltak. Mint mondta, reméli, hogy a Fideszes párttagkönyvek nem fognak a felelősségre vonások útjába állni, ha ez tényleg megtörténik.

Bárándy Gergely felszólalásában kitért arra is, hiába deklarálják, hogy ez a korszak nem létezett, hiába állítanak vissza utcaneveket, bélyegzik meg a baloldalt, a korszak létezett.

Feltette a kérdést, hogy miért 1944-ig nyúlnak vissza, miért nem mondanak ítéletet a zsidótörvényről, miért nem ítélik el azokat, akik Hitler oldalán beléptették az országot a világháborúba? Ezt lehet tolerálni, de a kommunista korszakot nem? - kérdezte hozzátéve: Rákosi és Szálasi között nem sok különbség van.

Közölte továbbá, ha a cél az, hogy felelősségre vonják az el nem évülő bűnök elkövetőit, akkor erről kellene törvényt hozni.

- MTI -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!