Czunyiné: 2,5 milliárd forintot fordít a kormány óvodák fejlesztésére

Akt.:
Megújult a Diósgyőri Óvoda
Megújult a Diósgyőri Óvoda - © Fotó: Ádám János
Miskolc, 2015. március 12., csütörtök (MTI) – A kormány egy most zajló program szerint 2,5 milliárd forintot fordít óvodák fejlesztésére, óvodai férőhelyek bővítésére – mondta a köznevelésért felelős államtitkár csütörtökön Miskolcon, a húszmillió forintból megújult diósgyőri óvoda átadási ünnepségén.

Czunyiné Bertalan Judit kijelentette: óvodát fejleszteni azért is fontos, mert ez az a hely, ahol a kicsik először találkoznak egymással, társaikkal, itt tanulnak meg odafigyelni, “az óvoda az egyik legérzékenyebb területe annak az intézményrendszernek, amit köznevelésnek hívunk”. Az óvodáztatás felkészít az iskolára – mondta az államtitkár, hozzátéve: ebben a három évben nagyon sok minden eldől, ha a gyerekek jókor, jó lehetőséget kapnak, akkor számukra könnyebbek lesznek az iskolai évek.

Az óvónők munkájáról szólva az államtitkár azt mondta: az sokkal boldogabb, sokkal szebb napokat hoz, mint más munkák, játszva lehet tanítani, tanulni; minden játék alkalmas arra, hogy “abba a varázslatos világba, amelyet a tudás világának hívunk, kalauzt adjon”.

Jelentősnek nevezte az óvodák megújítását és a férőhelyek bővítését. Ez azért is fontos, mert amíg a szülők dolgoznak, addig gyermekeik szakszerű, biztonságot nyújtó intézményben vannak, ami a szülőknek nyugalmat, biztonságot ad – tette hozzá.

Kriza Ákos (Fidesz-KDNP), Miskolc polgármestere elmondta, hogy az elmúlt négy évben a 32 miskolci óvoda harmada újult meg mintegy egymilliárd forintból, zömmel uniós pályázatokon elnyert pénzből. Reményét fejezte ki, hogy néhány éven belül a többi óvoda felújítása is megkezdődhet.

A diósgyőri óvoda 20 millió forintból újult meg, ebből 10 milliót az Emberi Erőforrások Minisztériuma pályázatán nyert az intézmény, 10 millió forintot pedig a Sanofi gyógyszergyár miskolci cége adományozott az óvodának.

– MTI –