Czomba: már 31. hónapja nőnek a reálkeresetek

Budapest, 2015. szeptember 18., péntek (MTI) – Már 31. hónapja folyamatosan nőnek a reálkeresetek Magyarországon, a legnagyobb emelkedést a pénzügyi szektorban mérték – kommentálta Czomba Sándor a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) frissen közzétett adatait pénteken az M1 aktuális csatornán.

A KSH pénteken publikált adatai szerint júliusban 3,1 százalékkal nőttek a bruttó és a nettó keresetek az egy évvel korábbiakhoz képest, a közfoglalkoztatottak nélkül számolva 3,8 százalékos volt a növekedés.

A Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) munkaerőpiacért és képzésért felelős államtitkára kiemelte: jól teljesít a feldolgozóipar, a kereskedelem, a járműgyártás és a vendéglátás is. Látszik annak az innovációs tevékenységnek a hatása is, amelyet az elmúlt időszakban Magyarországon tapasztalhattunk – tette hozzá.

Az államtitkár hozzátette: a bérek emelkedése elsődlegesen a gazdasági növekedésnek köszönhető, de közrejátszott az alacsony infláció is, a vizsgált időszakban mínusz 0,3 százalék volt az áremelkedés mértéke.

Az államtitkár ugyanakkor kedvezőtlennek nevezte a szektorok közötti nagy különbséget. Elmondta, leginkább a pénzügyi szektor húzza felfelé az átlagot, itt az 500 ezer forintot is meghaladják a bruttó keresetek.

A legkevesebbet, bruttó mintegy 150 ezer forintot a vendéglátás, kereskedelem, valamint a szociális ellátás területén dolgozók keresnek – ismertette Czomba Sándor, hozzátéve, hogy ennek az ollónak szűkülnie kell.

Területi szórás is van, hosszú ideje nagy a különbség az ország középső, nyugat-dunántúli területei, valamint például Borsod, Szabolcs-Szatmár-Bereg megye között, ahol bruttó 150 ezer forint körül van az átlagkereset.

Az államtitkár beszélt arról is, hogy a KSH adataiból a feketegazdaságra nem, vagy nehezen lehet következtetni. Kétségtelen, hogy a kereskedelem, vendéglátás, szolgáltatások területén sokan vannak minimálbéren bejelentve, azaz nem biztos, hogy a keresetek szinkronban vannak a ténylegesen kézhez kapott összeggel – mondta.

A reálkeresetek növekedése már hónapok óta 3,5 százalék körül van – ismertette, hozzátéve: ez azt jelenti, hogy “jól lőtték be” a minimálbér növekedésének 3,4 százalékos, a bérajánlás emelkedésének 3-4 százalékos szintjét a munkaadókkal és munkavállalókkal múlt év végén.

Az NGM közleménye szerint tartósan nőnek a reálbérek Magyarországon a vállalkozói szektor és a közszféra béremeléseinek, a továbbra is alacsony inflációnak és az évről-évre emelkedő minimálbérnek köszönhetően, ami nagyban hozzájárul a magyar gazdaság növekedéséhez.

– MTI –