Nagyvilág

2012.05.22. 14:32

Elindult az első magáncélú kereskedelmi űrrepülő

A SpaceX és a NASA hamarosan embereket is képesek lesznek az űrbe "nyaraltatni".

A SpaceX és a NASA hamarosan embereket is képesek lesznek az űrbe "nyaraltatni".

Május 19-én indult volna útjára világ első kereskedelmi űrhajója, startját azonban a reggeli visszaszámlálás során, a hordozórakéta egyik hajtóművében jelentkező probléma miatt elhalasztották. Magyar idő szerint 9:44-kor azonban sikeresen startolt a Dragon a Space Exploration Technologies cég saját fejlesztésű űrhajója. A vállalat a pályára állításhoz saját rakétát is épített Falcon–9 néven. Az úrhajó jelenleg a Nemzetközi Űrállomás felé tart, és ha minden jól megy pénteken össze is kapcsolódnak.

A bemutató célokat szolgáló misszió mérföldkő lesz az SpaceX történelmében, amely ugyanezt a rakétát és űrjárművet használta 2010 decemberében, amikor a magánszektorból elsőként sikeresen fellőtt, majd visszahozott egy űrhajót a Föld körüli pályáról. A SpaceX és a NASA azt tervezi, hogy hosszú távon rendszeresen részt vesznek a teherszállításban, és embereket is képesek lesznek majd az űrbe juttatni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!