Czibere Károly: szociális biztonság nincs a lakhatás biztonsága nélkül

Kázsmárk – Szociális biztonság nincs a lakhatás biztonsága nélkül – mondta az Emberi Erőforrások Minisztériumának szociális ügyekért és társadalmi felzárkózásért felelős államtitkára Kázsmárkon sajtótájékoztatón, pénteken.

Czibere Károly hangsúlyozta, hogy a kormány fontosak tartja azt, amit az alaptörvény is rögzít, vagyis a lakhatás biztonságát.

A politikus a zömmel romák lakta, több mint ezer lakosú Borsod-Abaúj-Zemplén megyei településen a szegénység elleni küzdelem világnapja alkalmából a kormány felzárkózást segítő intézkedéseiről beszélt. Kiemelte, hogy a Nemzeti Társadalmi Felzárkózási Stratégia részeként az elmúlt fél évtizedben kialakultak a felzárkózáspolitika stratégiai, koordinációs, partnerségi és intézményi keretei, valamint programstruktúrája.

Elmondta: több program szolgálja a hátrányos helyzetű emberek foglalkoztathatóságának segítését képzésekkel, fejlesztésével, komplex, egyénre szabott szolgáltatásokkal.

Az államtitkár a lakhatás biztonságáról szólva fontosnak nevezte, hogy a telepen élők képesek legyenek arra, hogy saját helyzetüket “pozitív irányba mozdítsák el”.

A lakhatási stratégia célja, hogy a különböző teleptípusokat tipizálja és azok problémáinak kezelésére hatékony eszközrendszert ajánljon – közölte, hozzátéve: az Emberi Erőforrás Operatív Program keretében indulnak olyan kezdeményezések, amelyek a telepen élők integrációját szolgálják; a hamarosan induló projektek nem csupán lakásvásárlásokról és felújításokról szólnak. A kormány célja, hogy minél többen éljenek segély helyett munkából, ez pedig a szegénységi kockázatot csökkenti – mondta Czibere Károly.

Kázsmárkon az utóbbi években kezdődött meg a települési szegregáció megállítása.

– MTI –
hirdetés
hirdet�s