Czerván György: jók a kalászosok idei terméskilátásai

Czerván György: jók a kalászosok idei terméskilátásai
Budapest  (MTI) – Magyarország idén is képes lesz arra, hogy kenyérgabonából önellátó legyen, és emellett külföldön is értékesítsen búzát Czerván György agrárügyekért felelős államtitkár szerint.

Az államtitkár erről a Timári Vetőmag és Szárító Kft. őszi kalászos fajtabemutatójának megnyitóján beszélt Szabolcson – közölte a Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) sajtóirodája az MTI-vel pénteken.
    Az államtitkár közölte: az utóbbi idők csapadékos időjárása jót tett a gabonának, jó termésre számíthatnak a gazdák. Jelezte azonban: arról sem szabad hallgatni, hogy a kétes eredetű, vagy gyenge minőségű vetőmagok komoly károkat okoztak az elmúlt években a gazdáknak.
    Czerván György hangsúlyozta, hogy a GMO-mentes magyar mezőgazdasági termékek, élelmiszerkészítmények nemcsak a hazai piacon, hanem külföldön is felértékelődnek. Ezért fenn kell tartani Magyarország GMO-mentességét, a génmódosított növényfajták vetőmag-forgalmazásának és szabadföldi termesztésének tilalmát.
    Az államtitkár tájékoztatta a megnyitón jelenlévőket a magyar agrárdiplomácia legfrissebb sikeréről is: azaz, hogy kétszáztíz millió eurót ad az Európai Unió a zöldségtermelők azonnali megsegítésére. Azokat a gazdákat kompenzálják, akik a németországi hasmenésjárvány okozta pánik miatt nem tudták eladni a zöldségeiket. A döntés a gazdák lehető legszélesebb körét érinti, ide értve az őstermelőket is. A kártalanítást kiterjesztették az uborkán, a paradicsomon, és a salátán kívül a cukkinira és a paprikára. A segítség már július közepén eljuthat a gazdákhoz.
    Czerván György a nagy összegű gyorssegély megítélését elsősorban azzal magyarázta, hogy Fazekas Sándor miniszter az EU Mezőgazdasági Tanácsának soros elnökeként rendkívüli agrárminiszteri találkozót hívott össze, hogy az önhibájukon kívül bajba jutott gazdák kártérítést kapjanak – tartalmazza a VM tájékoztatója.