Cyber-parancsnokság az amerikai hadseregben

Cyber-parancsnokság az amerikai hadseregben
Az Egyesült Államok hadserege külön parancsnokságot hoz létre a számítógépes rendszerek védelmére, valamint számítógépes hadviselésre.

A “cyber-parancsnokság” októberben kezdi meg működését, és egy évre rá lesz teljesen szolgálatkész.

Robert Gates amerikai védelmi miniszter hivatalosan is felállította a parancsnokságot – közölte Bryan Whitman, a Pentagon szóvivője. A parancsnokságnak, amely az első ilyen az Egyesült Államokban feltehetően a Marylandban található Fort Meade támaszponton lesz a központja. A szervezetet a várakozások szerint a nemzetbiztonsági ügynökség (NSA) igazgatója, Keith Alexander altábornagy fogja vezetni, aki szerint a cyber-hadviselés olyan meghatározó lesz, mint régebben a haditengerészet és a légierő.

Az amerikai védelmi hálózatot rendszeresen támadják, naponta több ezerszer próbálkoznak – közölte a helyettes amerikai védelmi miniszter. William Lynn figyelmeztetett, hogy ezek a támadások egyre kifinomultabbak, és gyakoribbak. A támadók között mindenki megtalálható a tinédzser hackerektől kezdve a külföldi kormánynak zsoldosként dolgozó bűnbandákig – közölte Lynn.

Barack Obama amerikai elnök a számítógépes rendszerek védelmének növelését elnökségének egyik fő feladatává tette. Egy fehér házi jelentés szerint a cyber-biztonság a 21. század legkomolyabb gazdasági és nemzetbiztonsági kihívását jelenti.