Cunami Japánban és Oroszországban

Cunami Japánban és Oroszországban
A chilei földrengés miatt kialakult szökőár elérte Japánt és Oroszországot is. A japán partoknál 1,2 méteres hullámokat mértek, az oroszoknál pedig 80 centiseket.

A tokiói hatóságok mintegy 320 ezer ember evakuálását rendelték el az ország csendes-óceáni partvidékén. Hokkaidó szigetén egy kikötőt elöntött az ár. Több raktárba betört a tenger, a közelben parkoló autók pedig 30 centis vízben álltak. Nagyobb károkról vagy sérültekről egyelőre nem érkezett jelentés.

Oroszország csendes-óceáni partvidékén 80 centis vízszintemelkedésről számoltak be. Mivel gyéren lakott területről van szó, károkról és sérültekről nem érkezett jelentés. Az ott lakók körében sem tapasztaltak pánikot. A veszélyeztetett zónában élők magasabb helyekre mentek elővigyázatosságból.

A chilei földrengés helyi idő szerint szombaton kora hajnalban történt, Concepcion városától mintegy 115 kilométerre északkeletre – a chilei fővárostól, Santiagótól 325 kilométerre délnyugatra. Az első rengést legkevesebb négy utórengés követett. A dél-amerikai állam fővárosának nemzetközi repülőterét ideiglenesen lezárták, a járatokat pedig átirányították az argentínai Mendozába. Chilében, a geológiai sajátosságok miatt gyakoriak a nagy erejű földrengések, ám ezek legtöbbször lakatlan területeket érintenek csupán.