Friss hírek

2010.01.28. 10:56

Helikopterekkel menekítik a külföldieket Peru áradások sújtotta részérõl

<p>Peruban a hatóságok hétfõi közleménye szerint mintegy 2 ezer külföldi turista rekedt az ország déli részében, a hétvégi áradások miatt. A perui turisztikai miniszter szerint a külföldi vendégek "szállodákban, vendéglõkben, buszokon és pályaudvarokon rekedtek", ahonnan helikopterekkel szállítják õket a turistaközpont, az õsi inka város, Cusco közelébe.</p>

A latin-amerikai állam turisztikai minisztere, Martin Perez elmondása szerint a szombati heves esõzések okozta áradások, és földcsuszamlások szinte teljesen elzárták a külvilágtól Peru déli részé fekvõ Aguas Calientes városát. A perui hatóságok szerint a településen és a kedvelt turistacélpont, Machu Picchu romjaihoz vezetõ környéken mintegy 2 ezer külföldi turista rekedt meg.

Többségük latin-amerikai, és európai országokból, illetve az Egyesült Államokból érkezett Peruba. Machu Picchu romjai és az õsi inka város, a turistaparadicsom közt az áradások teljesen lehetetlenné tették a vasúti közlekedést. Lima és Cusco között a kereskedelmi célú légi járatokat is beszüntették ideiglenesen. Közúton, vagyis busszal szintén lehetetlenség elhagyni a természeti csapás sújtotta területet.

Ezért perui hatóságok úgy döntöttek, hogy hat rendõrségi, illetve katonai helikopterrel menekítik ki a turistákat. A külföldieket Ollantaytambo városába, turistaközpontnak számító õsi inka település Cusco közelébe szállítják, ahonnan könnyebben juthatnak tovább.

Peru déli részén a hétvégi heves esõzések miatt a medrükbõl kilépett Vilcanota és a Rio Blanco folyók elzárták mintegy 50 házat döntöttek romba, több száz hektárnyi területen tönkretették a termést, valamint elzárták a külvilágtól Aguas Calientes városát, és a Machu Picchuhoz vezetõ utakat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!