Cudar sors: zsaruk a dutyiban

Miskolc – Bilincsben vitték el az egykori Heves megyei főrendőrt a miskolci tárgyalásról – hat év börtönt kapott.

Bűnösnek mondta ki vesztegetést állítva elkövetett hivatali befolyással üzérkedés bűntettében a Miskolci Törvényszék dr. Horváth Mária vezette tanácsa a Heves Megyei Rendőr-főkapitányság két korábbi bűnügyi osztályvezetőjét. Az ügy elsőrendű vádlottját ezért hat év, egykori főnökét két év börtönben letöltendő szabadságvesztésre ítélte, mindkettejüket eltiltotta a közügyektől és a másodrendű vádlottat az ügyvédi hivatás gyakorlásától is.

Az elsőren­dű vádlott még vezető beosztású rendőrként dolgozott, amikor egy ismerőse megkereste, hogy a segítségét kérje az országos visszhangot kiváltó bélyeghamisítási ügy egyik szereplője számára. (Ezen ügy szereplői 120 millió forint értékű hamis okmánybélyeget értékesítettek és használtak fel.)

Ex-zsaruk ha üzletelnek…

Az aktív rendőr 2012 nyarán megkereste volt főnökét – ő is a megyei bűnügyi osztályt vezette korábban, de a bűncselekmény időpontjában már ügyvédi praxisa volt, ő volt a védője a bélyeghamisítónak. Utódja neki ajánlotta fel segítségét, amit az ügyvéd el is fogadott, de részletekről ekkor nem esett szó. Szeptemberben az elsőrendű vádlott Budapesten találkozott a bélyeghamisítás vádlottjával, és azt mondta neki, hogy már kifizetett úgy egymillió forintot ügyészeknek, bíróknak, és kérte, a férfi adja oda neki az összeget. A bélyeges ember ráállt.

A rendőr – bár gyanította, hogy megfigyelik – 2012 decemberében egy autópályán lévő benzinkút mosdójában átvett félmillió forintot. Nem sokáig örülhetett neki, mert ahogy kilépett az ajtón, őrizetbe vették.

ÉM-SZP