Csütörtöktől ügyeletek és bezárt boltok, de…

Miskolc – Miskolcon a SPAR Expresszel bővült OMV Shop az ünnepek alatt mindennap nyitva tart.

Az új nyitvatartási szabályok szerint december 24-én legkésőbb 12-kor kötelesek bezárni a boltok, áruházak – hívta fel a figyelmet az Országos Kereskedelmi Szövetség (OKSZ). A szervezet közleménye szerint december 24-én az élelmiszerboltok általában még nyitva lesznek, de sok iparcikküzlet erre a rövid időre már nem nyit ki. A bevásárlóközpontok élelmiszerboltjai a szokásos kora reggeli órákban nyitnak, az iparcikkeket árusító üzletei általában 9-kor. December 25-én és 26-án, az ünnepek alatt zárva lesznek az üzletek, illetve a szabályozás szerint december 27-én, vasárnap sem nyithatnak ki. Az említett időszak alatt a gyógyszertárak is ügyeleti rend szerint működnek majd: holnap rövidített szombati munkarend szerint tartanak nyitva.

Zárva tartás: kivétel erősíti

Az OKSZ felidézte, a jogszabályok alapján a kötelező zárva tartás alól kivételt jelentenek a benzinkutak, ügyeleti rendben a gyógyszertárak, a piacok, a helyi termelői piacok, a vásárok, a vasúti és autóbusz-pályaudvarok, repülőterek üzletei, illetve a 200 négyzetméternél kisebb boltok, ha a tulajdonos vagy segítő családtag áll a pult mögött.

Hajnali fél 5 és 12 óra között nyitva tarthatnak még a kizárólag pékárut, továbbá kizárólag tejterméket árusító üzletek, az újságot árusító üzletek, amelyben az árbevétel legalább kétharmada az újságok értékesítéséből származik, valamint a virágot árusító üzletek, ahol az árbevétel legalább kétharmada a virágok, dísznövények értékesítéséből származik.

ÉM-JLI