Helyi közélet

2016.05.26. 13:04

Az innováció a fejlődés rugója – maradt a mottó

Miskolc - A két évvel ezelőtti sikeren felbuzdulva másodszor hirdette meg pályázatát a BOKIK, még nagyobb sikerrel.

Miskolc - A két évvel ezelőtti sikeren felbuzdulva másodszor hirdette meg pályázatát a BOKIK, még nagyobb sikerrel.

2014-ben 7, idén 13 pályázat érkezett be a BOKIK „Az innováció a fejlődés rugója” című felhívására. A pályázók a gazdaság szinte teljes spektrumát képviselik, a gépipartól, az IT-szektoron és a turizmuson át a kézművességig. A legjobb pályázatokat május 25-én a kamara miskolci székházában mutatták be egy konferencia keretében.

Nagyon színes volt a paletta, nem volt könnyű dolgunk.” dr. Vékony Sándor

Mi alapján?

– Rendkívül színes volt a paletta, nem volt könnyű dolgunk, mivel a pályázatok témáik, illetve a pályázók nagyságrendje alapján nem összevethetők. Abban maradtunk a zsűri tagjaival: az az alapszempont, hogy az adott innováció miként hasznosulhat, illetve milyen példát jelenthet a régióban – mondta a szakmai zsűri elnöke, dr. Vékony Sándor, a BOKIK Innovációs Kollégiumának elnöke. (A zsűri tagjai a korábbi díjazott cégeket képviselték, Hoó Csaba a Fuxtól, Orosz Zoltán a Rapidsiltől, Bodnár Zsolt a Borsod Volántól.)

Sorrend nélkül

– A díjazottak között nem állítottunk fel sorrendet – szögezte le a zsűrielnök, majd röviden méltatta őket. – Az Aluinvent aluhabja nem újdonság, ez esetben a többéves, de következetes innoválást ismertük el a díjjal, s hogy nagy jelentősége van a régió iparfejlesztése szempontjából beleértve a foglalkoztatást és a technológia meghonosítását. A Bosch termelésrendszerre vonatkozó korszerűsítése ugyan nyilván nem alkalmazható a Boschon kívül, viszont az elve példa lehet más nagyvállalatok számára. A közlekedési cég bár Nógrád megyei, intelligens forgalomkövető rendszere megyénkbeli elterjedése esetén növelné a közlekedésbiztonságot, elsősorban az óvodák, iskolák környékén.


Az eddigi díjazottak

A BOKIK idei innovációs díjasai

Aluinvent Zrt. (Felsőzsolca) – Aluhab, a fémipar újjászületése Borsodban

Dolphio Technologies Kft. (Miskolc) – Intelligens forgalomkövetés és eseménydetektálás

Robert Bosch Power Tool Kft. (Miskolc) – Rugalmas gyártórendszer (holisztikus megközelítés)

2014-ben ők nyertek:

A FUX Zrt. a termékfejlesztés területén elért sikerét mutatta be, azt a felsővezeték-rendszert, amely a környezettudatosabb, biztonságosabb villamosenergia-szállítást teszi lehetővé.

A Borsod Volán által bemutatott innováció a közlekedésinformatikai rendszer fejlesztését taglalta, és a cél az utazás komfortosságának javítása volt.

A Rapidsil System Kft. szigetelés­javítási eljárásának kulcsszavai: energiaracionalizálás, fenntarthatóság, környezetbarát megoldás. Az általuk kifejlesztett szigetelőhab nagy előnye, hogy a régi szigetelőanyag kibontása nélkül is használható az építőiparban.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában