Csütörtökön teszik közzé a 2009-es kötelező biztosítási tarifákat

Október 30-án, csütörtökön jelennek meg a kötelező gépjármű felelősségbiztosítást (kgfb) kötő biztosítók 2009-re vonatkozó tarifaajánlatai. Az autósoknak december elsejéig kell eldönteniük, ha váltani akarnak, az új szerződést az év utolsó napjáig köthetik meg. Valószínű, hogy ismét rekordot dönt az interneten keresztüli kötés, ezek száma elérheti a 800 ezret a tavalyi 700 ezer után. Mostantól két új biztosítónál is lehet kgfb-re szerződni.

Az internetes kötések aránya évről évre növekszik, idén várhatóan minden negyedik autós az online kalkulátorokkal fogja kiválasztani, melyik ajánlat a legkedvezőbb számára. Általános a biztosítóknál, hogy eleve kedvezményt adnak az átkötési időszakra, némelyik az internetes kötésre külön is. Mindezzel együtt november-decemberben akár 30 százalék díjkedvezmény is elérhető. A CLB online biztosításközvetítő arra számít, hogy a MÁV biztosítási egyesület csődje és a pénzügyi válság miatt a díjak csak kis mértékben fognak emelkedni.

A verseny ugyanis csak élesedni fog az MKB Biztosító és a Waberer’s szállítmányozási cégcsoport által alapított Wabard piacra lépésével. A csak a legalacsonyabb díjakra koncentráló, ezért több milliárdos veszteséget felhalmozó MÁV biztosító összeomlása után a biztosítók komolyabban veszik, hogy megfelelő díjfedezet álljon rendelkezésre, ezért a tarifák közti különbségek közeledni fognak egymáshoz, a díjak szakmailag megalapozottabbak lesznek – mondta a Generali-Providencia ügyvezető igazgatója, Ilics László.

Tavaly óta már nem az ügyfeleknek kell beszerezniük a kártörténeti igazolást, ha biztosítót szeretnének váltani. A független biztosítási alkuszok idén is vállalják, hogy felhatalmazás birtokában idén is beszerzik a bónusz-malusz-besoroláshoz szükséges dokumentumot.

A bedőlt MÁV biztosító 160 ezer egykori ügyfele idén még ismét célpontba kerülnek. Ők ugyanis az augusztus végi kényszerű biztosítóváltáskor nem kapták meg a szezonális kedvezményeket, emiatt az átlagosan 30-32 ezer foint éves díj helyett 42-48 ezerért tudtak átszerződni. Ők most a CLB szerint 15-20 ezret spórolhatnak meg a váltással.