Friss hírek

2009.06.20. 10:57

Elindultak a magyar turisták Horvátország felé - idén várhatóan kevesebben mennek

<p>A tanév befejezése utáni első hétvégén beindult a szezon a letenyei határátkelőn. A horvátok nem számolnak drámai visszaeséssel, de kevesebb magyar turistára számítanak idén. Az év első öt hónapjában öt százalékkal csökkent a magyarok által eltöltött vendégéjszakák száma Horvátországban a tavalyi évhez képest - mondta a Független Hírügynökségnek Marin Skenderovic, a Horvát Idegenforgalmi Közösség elnöke. A letenyei határátkelő idei, júniusi forgalma eddig nagyjából megegyezik a tavalyival - ezt Kővágó Károly parancsnok nyilatkozta.</p>

A horvátok az idei szezonban legrosszabb esetben tíz százalékkal kevesebb magyar vendégéjszakával számolnak - mondta el a Független Hírügynökségnek Marin Skenderovic. A visszaesés fő oka a forint gyengülése lehet. Tavaly ilyenkor 33 forintért lehetett venni egy horvát kunát, idén már 39-40 forintot kell érte fizetni. Marin Skenderovic szerint ugyanakkor a nyaralni induló magyar turisták számára továbbra is a horvát tengerpart lesz az elsődleges úti cél, hiszen a gyenge forint miatt más mediterrán országok is drágábbak a magyaroknak.

Tavaly két millió vendégéjszakát töltöttek Horvátországban a magyarok. Idén egyelőre nem lehet pontos előrejelzést adni, mivel a Magyarországról utazók 80 százaléka egyénileg, tehát nem utazási irodán keresztül szervezi horvátországi nyaralását. Ráadásul sokan csak az utolsó pillanatban, gyakran az időjárásjelentés ismeretében döntenek arról, hogy elindulnak vagy sem.

Hogy kedvezzenek a turistáknak, a horvátok idén enyhítettek a vámszabályokon. Míg tavaly akár az útra készített szendvicset is elvehették a határon, addig idén tízezer forint értékben lehet élelmiszert bevinni az országba.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!