Csütörtökig lehet nevezni az Év akadálymentes épülete pályázatra

Idén hetedik alkalommal hirdették meg az Év akadálymentes épülete elnevezésű építészeti nívódíj pályázatot. A versenybe március 8-ig olyan épületekkel lehet nevezni, amelyek kiemelkedő színvonalon segítik a mozgásukban vagy tájékozódásukban korlátozott embereket.

Az Országos Lakás- és Építésügyi Hivatal (OLÉH) kezdeményezésére idén hetedik alkalommal hirdették meg az építészeti nívódíj pályázatot. Az Év akadálymentes épülete 2006 célja, hogy bemutassa azokat a példaértékűen akadálymentesített épületeket, amelyek segítik a mozgásukban vagy tájékozódásukban korlátozott embereket.

A pályázaton új építésű vagy felújított középületekkel, illetve azok részletmegoldásaival lehet indulni. Ez utóbbiak közé tartozik például rámpák kialakítása, a bejáratok és a különböző szintek közötti közlekedés megoldása vagy egészségügyi helyiségek kialakítása. A nyertes épületek tervezőit, kivitelezőit és építtetőit is díjazzák. A pályázathoz szükséges adatlap és a cím, ahová el kell küldeni a dokumentációt, letölthető a VÁTI Magyar Regionális Fejlesztési és Urbanisztikai Közhasznú Társaság honlapjáról: www.vati.hu. A pályázatok benyújtási határideje jövő csütörtök, vagyis március 8-a.

Az Év akadálymentes épülete 2005 pályázatra tavaly 18 településről 23 pályamű érkezett be. A zsűri végül nem adta ki a címet, hanem három épületet díjazott egyforma mértékben.
Egyenként 700 ezer forintot nyert a jászberényi Városi Könyvtár, a budapesti ELTE Bárczi Gusztáv Gyógypedagógiai Főiskolai Kar oktatási épülete, valamint a gelsei Weöres Sándor Általános Iskola.