Csúszik a dél-alföldi légibázis átadása – RTL Klub Híradó

Több mint két éve nincs légimentő és helikopterbázis abban a dél-alföldi régióban, ahol csütörtökön egy öthónapos kisfiú mérget ivott a testvérével. A kormányfő a 100 lépés program részeként tavalyra ígért 15 perces légimentést az ország 90 százalékára. A határidők azonban csúsznak, most körülbelül az ország egyharmadában ennél több időre van szükségük a légimentőknek.

Az első új mentőhelikopter tavaly tavasszal érkezett, majd még kettő követte. Idén márciusban 5 darabosra bővült a flotta. A gépeket bérbeadó osztrák cég előírja, hogy a helikopterben mennyi üzemanyag lehet. Ez a mennyiség arra elég, hogy a gép a körzetén belül bárhová odaérjen. Szeged azonban, ahová a két kisfiút akarták vinni, a pécsi gép hatókörén kívül esik. A mentők a helikoptert ezért először Jakabszállásra küldték tankolni, az 5 hónapos kisfiút pedig ide szállította Kecelről a mentőautó, innen indultak Szegedre. A gyereknek időközben olyan rossz lett az állapota, hogy a helyszínen újra kellett éleszteni.

Gyurcsány Ferenc a 100 lépés programjában azt ígérte, 2006-ra a helikopteres mentőszolgálat 15 perc alatt bárhová odaér, az ország csaknem teljes területén. Az ország harmadán azonban még jelenleg is rosszabb ennél a helyzet. A legnagyobb lefedetlen terület a Dél-Alföld. A kormány ígérte szerint a szentesi bázist már tavaly nyáron át kellett volna adni, ez azonban azóta sem történt meg.

Győrfi Pál az RTL KLub Híradójának azt mondta, optimista, és azt reméli, hogy 2007-ben megoldódik a Dél-Alföld helyzete, illetve megépül a légibázis Szentesen. Az egészségügyi minisztériumban szombaton nem nyilatkoztak arról, miért csúszik a határidő.Sporthírek