Csúnyán kezdődik a forint hete!

Csúnyán kezdődik a forint hete!
© Illusztráció
A hétvégi görög fejlemények elrontották a hangulatot a nemzetközi piacokon. A forint határozottan gyengült a hétfõ reggeli kereskedésben, amely fokozódott a délelőtti órákban, így közel háromhetes forintmélypont alakult ki.

 A fõ aggodalmat a görögök eurózónából való esetleges kilépése és annak egyelõre beláthatatlan következményei jelentik.

Egyre többen írnak a görögök kilépésről

A görög kormányalakítási próbálkozások kirajzolódó kudarca nyomán a hétfői európai lapok már a balkáni ország euróövezetből történő távozásának lehetőségét vetítik előre – foglalja össze az MTI.

A belga De Standaard szerint gyorsul a felkészülés Görögországnak az euróövezetből történő kilépésére. Ami röviddel ezelőtt még elképzelhetetlennek vagy életveszélyesnek tűnt, mára technikai kérdéssé egyszerűsödött: hogyan lehet a kiválást megvalósítani? Az előre hozott választások nem hoztak megoldást, az újabb választások alighanem még vadabb eredménnyel járnak. A takarékosságra való hajlandóság nélkül elapadnak az Athén felé áramló pénzfolyamok. Nehogy Spanyolországot megfertőzze, Görögországot inkább veszni hagyják – írta a belga újság.

A távozás zűrzavart okozna!

A francia katolikus La Croix úgy véli, Görögország kilépése az euróövezetből azt jelentené, hogy Európa az 1958 óta tartó szakadatlan bővülés után most kisebbé válik. A távozás zűrzavarba taszítaná Görögországot, amelyben a bal- és jobboldali szélsőségesek aggasztóan megerősödnének. És noha igényes európaiak szemében ez megérdemelt büntetés lenne egy olyan ország számára, amely az euró védőpajzsa mögött túlságosan sokáig halogatta a sürgető szerkezeti reformokat, Athén távozása az euróövezetből súlyos vereség lenne az Európai Unió számára.

Brüsszelben már sokaknak betelt a pohár!

Az orosz Rosszijszkaja Gazeta szerint egy széles koalíciós kormány létrehozásának fő akadálya az államháztartási kiadások csökkentése körüli vita. Görögország csak akkor számíthat további pénzügyi segítségre, ha ezt az akadályt átugorja. Ha a pártoknak nem sikerül gyorsan megegyezniük, az új választások elkerülhetetlenek. De még ebben az esetben is közeledik az a pont, ahol a nemzetközi közösség türelme véget ér. Brüsszelben már sokak számára betelt a pohár. Ők már most készek lennének könnyű szívvel elengedni Görögországot az Európai Unió öleléséből, mielőtt Athén az egész euróövezetet kisiklatná pályájáról.
A bajor Keresztényszociális Unió (CSU) a Görögországnak nyújtott német pénzügyi segítség leállításával fenyegetett, amennyiben a jövendő görög kormány nem tartja be a Nemzetközi Valutaalapnak (IMF) és az Európai Uniónak tett ígéreteit.

“A német adófizetőktől senki sem kívánhatja, hogy egy feneketlen hordóba öntse a pénzét” – jelentette ki hétfőn Gerda Hasselfeldt, az uniópártok közös frakcióján belüli CSU-képviselőcsoport főnöke Berlinben. A német parlament “a Görögországnak nyújtandó pénzügyi segítséget világos feltételekhez kötötte, amelyeket nem lehet újratárgyalni, időbeli dimenziójukban sem” – figyelmeztetett Hasselfeldt. Ezzel ellentmondott Jean-Claude Junckernek, az euróövezet elnökének, aki hétvégi nyilatkozatában engedékenyebb volt, több időt hagyott volna Görögországnak a takarékosságra. A CSU-politikus szerint Görögországnak a lehető leggyorsabban stabil kormányt kell alakítania, amely folytatja a reformokat.

Forrás: portfolio.hu