Csúcstámadás előtt áll Klein Dávid Mount Everest-expedíciója

Budapest, 2012. május 21., hétfő (MTI) – Egy héttel későbbre, május 26-ra tette át a Mount Everest csúcstámadását Klein Dávid. A hegymászó oxigénpalack használata nélkül szólóban készül meghódítani a hegyet.

Klein Dávid előrehaladását és terveinek betartását több rajta kívülálló tényező befolyásolta. A Docler Everest Expedíció március 28-án indult Budapestről, majd többszöri átszállással megérkeztek Katmanduba, az előzetes tervekkel ellentétben viszont csak április 10-én kaptak engedélyt a kínai határ átlépésére – olvasható az MTI-nek eljuttatott közleményben.

Klein az 5100 méteren lévő alaptábor elérése után a 6400 méteren lévő előretolt alaptáborig mászott, majd kiépítette az 1-es alaptábort 7050 méter magasan.

Remek formában és tempóban halad a hegymászó, a 2-es alaptábor kiépítése után a csúcstámadást május 18-ra időzítette, ám a kínai úttörők az utolsó, 8300 méter feletti kötélszakaszt csak egy nappal később építették ki. Sem a bizonytalanság, sem az időjárás nem kedvezett Kleinnek a hegy oxigénpalack nélküli meghódításához.

A hegymászó ezért tolta át május 26-ra a csúcstámadás időpontját, az Országos Meteorológiai Szolgálattól kapott előrejelzések szerint ugyanis szombaton megfelelő “időjárási ablak” nyílik. Klein május 22-én elindul az előretolt alaptáborba, és minden nap egy táborral feljebb megy.

Bár egyedül tervezi a csúcsot meghódítani, Klein az alaptáborban nem lesz egyedül. Alaptábor-vezetője rádión követi nyomon mozgását, figyeli a meteorológiai előrejelzéseket, és gondoskodik az alaptábor zökkenőmentes üzemeltetéséről.

A Mount Everest (8850 m) csúcsára oxigénpalack nélkül magyar hegymászó eddig még nem jutott fel. E hegycsúcsot eddig hozzávetőleg 6000 alkalommal érték el, ebből a palack nélküli megmászások száma 160 körül mozog.

 – MTI –További hírek a Sport kategóriából

Sporthírek