Csúcsdöntés lehet a csúcsrangadón

Csúcsdöntés lehet a csúcsrangadón
© Fotó: Denis Doyle/Getty Images
A 169. bajnoki összecsapására készül a Barca és a Real – Messi az örök góllövőlista élére állhat.

Szombaton 18 órától a Bernabéuban újra összecsap Spanyolország két legsikeresebb labdarúgó klubja, a Real Madrid és a Barcelona, vagyis következik a 2014/15-ös bajnokság első El Clásicója (élőben: Sport2), melyet várhatóan ezúttal is több százmillióan követnek majd figyelemmel.

A csúcsrangadó közeledtével öt pontba szedtük, amit mindenképp érdemes tudni az El Clásicóról, mely évről-évre hatalmas érdeklődésre tart számot, és nem csupán a spanyolok körében, hanem a világ minden táján, így Magyarországon is.

Mi is az az El Clásico?

A Barcelona és a Real Madrid mérkőzése az El Clásico. Eredetileg csak a spanyol bajnokságban, vagyis a Primera Divisiónban megvívott összecsapásokat hívták így, később kiterjesztették a megnevezést minden olyan találkozóra, mikor ez a két gárda küzd meg egymással. Elsőként a XIII. Alfonz király tiszteletére rendezett Koronázási-kupa elődöntőjében feszült egymásnak a Barca és a Real 1902. május 13-án – a meccs 3-1-es katalán sikerrel zárult.

Itt is, ott is

Több olyan labdarúgó is volt, aki mindkét csapatnál megfordult. A leghíresebbek között szerepel például Luís Figo, Josep Samitier, Bernd Schuster, Ronaldo, vagy épp Luis Enrique, aki napjainkban a Barcelona vezetőedzője. Az 1995 januári viadalon Luis Enrique még a Real színeiben szerzett gólt a rangadón, ám miután nem hosszabbították meg szerződését, a Barcelonába igazolt.

Érdekes eredmények

Mindent összevetve 2–1-et játszanak leggyakrabban a csapatok, de az is sokszor előfordul, hogy valamelyik fél nagyarányú győzelmet arat, vagy sokgólos döntetlennel zárul a meccs. A bajnokságban az 1935. február 3-i összecsapáson kiütéses, 8–2-es Real-siker született, ez volt a legnagyobb arányú győzelme a Barca felett a Királyi Gárdának, érdekesség, hogy ekkoriban a magyar Plattkó Ferenc volt a katalánok edzője. 1950. szeptember 24-én 7–2-re nyert a Barcelona. A legtöbb találatot hozó iksszel záruló El Clásicót 1943. január 10-én játszották, 5–5-re végeztek a riválisok.

A mérleg

Az első ütközet óta már 228 olyan „randevúja” akadt a két társaságnak, mely téttel bírt, a statisztikák szerint ebből 168 volt bajnoki.

A Real kilencvenegyszer járt sikerrel, míg a Barca nyolcvankilencszer, és negyvennyolcszor nem bírtak egymással a felek. Ha csak a La Liga derbiket nézzük, akkor a Galaktikusok neve mellett hetven győzelem áll, a gránátvörös-kékek pedig hatvanhatszor nyertek.

Lejár a büntetés

Tavaly márciusban a bajnokságban a 2–2-es félidőt követően 4–3-ra Messiék nyertek. Akkor a Realból Benzema kétszer talált be, C. Ronaldo tizenegyesből volt eredményes, a gránátvörös-kékek közül Iniesta egy, míg Messi három gólt szerzett. A négyszeres aranylabdás argentin csillag az elmúlt hétvégén megszerezte 250. gólját a spanyol első osztályban, és egy találatra megközelítette a csúcstartó Telmo Zarrat. Attól függően, hogy Messi tud-e gól szerezni (és mennyit) az El Clasicón, akár újabb csúcsot dönthet meg. A Barca nyári igazolásának, Luiz Suáreznek épp most telt le eltiltása, így elvileg már játszhat a Real ellen, kérdés, beállítják-e.
hirdetés


hirdet�s