Csúcs

Csúcs
© Fotó: AFP
Két-három éven belül megépülhet Budapesten egy sokszakmás, sürgősségi csúcskórház. A tervezésre egymilliárd forintot biztosít a kormány. A magyarázat szerint itt az ideje a fővárosi fejlesztésnek, hiszen vidéken nagyobb arányú fejlesztések valósultak meg az elmúlt időszakban, ők kimaradtak. Szalóczi Katalin jegyzete.

Éppen csak arról nem hallani, hogy a vidéken megvalósult fejlesztések hozzák-e az eredményeket, amelyeket elvártak tőlük. Példának okáért a sürgősségi centrumok jól működnek-e. Nem jelent-e a nevükkel ellentétben éppen időveszteséget az ellátandók ellátásában, hogy mindenkit egy kapura eresztenek rá. Van-e elegendő sokoldalúan képzett és kellő gyakorlattal felvértezett orvos, aki biztosan és gyorsan felismeri a méhen kívüli terhességet, mint a vakbélgyulladást vagy az epilepsziát.

Az újabb hírek szerint sikeres volt a kormányzati beavatkozás, és jelenleg több a rezidens a fővárosban, mint az álláshely, csakhogy épp egy csúcskórházat nemigen lehet rezidensekkel feltölteni. (Az is kérdés, két-három év múlva még itt lesznek-e.) Márpedig ha erre ad az unió pénzt, akkor fel fogják építeni. Csakhogy ha felépül, azt működtetni kell. Akár a vidéki kórházak szakembereinek elszipkázásával is. Bármi áron.

– Szalóczi Katalin –
hirdetés


hirdet�s