CSÜTÖRTÖK HAJNALRA – Látványos virágbemutató Angyalföldön

Látványos egynyári virágbemutatót tartanak csütörtökön Budapest XIII. kerületében, a Gyöngyösi sétányon. Hetedik alkalommal szervezi meg a kerület a bemutatót, idén több mint 18 ezer virágban gyönyörködhetnek a látogatók. A rendezvény szakmai fórum is egyben, ahol részt vesznek a kertészszakma képviselői, a kerület lakói, valamint a Lakossági Zöldterület Védnökség pályázói is.

Idén is lesz egynyári virágbemutató a XIII. kerületben, csütörtökön több mint 18 ezer virágot állítanak ki a Gyöngyösi sétányon. A rendezvényt Tóth József, a XIII. kerület polgármestere nyitja meg 10 órakor, majd a megnyitót követően sétával egybekötött virágbemutatót tart Kanászné Szandy Éva kertészmérnök.

A bemutató sajátossága, hogy magyar nemesítésű fajtákra helyezik a hangsúlyt, többek között díszcsalánok, begóniák, tollborzfüvek, bojtocskák, záporvirágok lesznek nagy számban. Az idei évben a magyar nemesítésű fajtákon kívül a nagyobb térállást igénylő egynyári növények dominálnak: az ernyős verbéna például tekintélyes termetével meghaladhatja az 1 métert. A virágágyak az alaki, formai követelményeket, színtrendet is figyelembe véve elsősorban az élénkebb rózsa, pink és bordó színekben pompáznak.

A kerület nagy hangsúlyt fektet az esztétikus közterületek megteremtésére – mondta a Független Hírügynökségnek Tóth József, a kerület polgármestere. Idén már 35 ezer tő egynyári virágot ültettek ki 12 helyszínen, köztük a Béke téri, a József Attila téri, a Fiastyúk parki, valamint a Vizafogó-lakótelepi virágágyásban. Május elején több mint 10 ezer tő muskátlit helyezett ki az önkormányzat a kerületben, s ezzel párhuzamosan 49 oszloppal bővült a muskátlit tartó oszlopok száma, hozzájárulva a belváros virágossá tételéhez.

Az egynyári, kétnyári kiültetésekre, hagymás növényekre, a muskátli oszlopok bővítésére, valamint a kihelyezett virágágyak fenntartására a kerület idén több mint 56 millió forintot fordít.