Sátoraljaújhely hírei

2011.05.23. 17:34

Kevesebb iskola és kollégium lesz

<p>Kazincbarcika, Miskolc, Sátoraljaújhely - Három megyei fenntartású kollégium és egy középiskola szűnik meg a tervek szerint.</p>

Nevelési-oktatási intézményhálózatának újraszervezéséről is dönt szerdán a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Közgyűlés. Legnagyobb változást a középiskolák, gyógypedagógiai intézmények és zeneiskolák integrálása, a kazincbarcikai Jókai Mór Gimnázium, Szakképző Iskola és Kollégium, valamint három kollégium megszüntetése jelenti. Az elmúlt napokban felmerült a Jókai iskola egyházi átvétele is. Erről Nagyházi Zoltán, a Jobbik kazincbarcikai elnöke beszélt sajtótájékoztató keretében, aki azt mondta: tárgyaltnak ebben az ügyben  a református egyházzal, és kérésükkel a megyei önkormányzathoz fordulnak.

Egyéb változás még, hogy a megyei fenntartású, mezőgazdasági képzést végző középiskolák termelő tevékenységei önálló gazdasági társasággá szerveződnek, és hogy az intézmények gazdálkodással kapcsolatos pénzügyi és adminisztratív feladatokat ellátó munkatársai augusztus 1-jétől a megyei önkormányzat ellátó szervezetéhez kerülnek közalkalmazotti státuszba.

A korábbi elképzelésekhez képest változást is tartalmaz a legfrissebb közgyűlési előterjesztés. Ebben már nem szerepel a sátoraljaújhelyi Trefort Ágoston Szakképzős Iskola megszüntetése.

Minőséget növelnének

Az átszervezéssel kapcsolatban korábban közleményt adott ki a megyeháza, melyben azt írják: cél, hogy a szakmai, tartalmi színvonal minőségét növelve láthassák el feladataikat a megyei önkormányzat fenntartásában lévő intézmények. A közlemény kitér arra is, hogy a szakképzés átalakítása elkerülhetetlen, a változtatások fő célja, hogy a képzési szerkezet és a szakirányok a gazdaság igényeihez igazodjanak. A megyei önkormányzat célja az oktatók, nevelők és tanulók számára kiemelkedő körülményeket és lehetőségeket biztosító rendszer létrehozása, az intézményekben meglévő szinergiák kihasználásával.

Nem szakmai alapon

– Tudomásul vesszük a tervezett átalakításokat – reagált portálunknak az előterjesztésre Bodolay Zoltán, a Pedagógusok Szakszervezete megyei elnöke, hozzátéve – bár a változások nem szakmai alapon történnek. Az azonban megnyugtató az érdekvédők számára, hogy Mengyi Roland, a megyei közgyűlés elnöke azt állította: minden dolgozóra szükség lesz, sőt fiatal pedagógusokat is szeretnének felvenni a már integrált intézményekbe. Bodolay Zoltán megjegyezte: hatalmas feladat hárul majd az összevont iskolák igazgatóira, hiszen van olyan térség, ahol négy, eddig külön álló intézményt kell majd iránytani.


A tiltakozás elmaradt

Egyetlen demonstrálót találtunk csak hétfőn délután a kazincbarcikai Jókai Mór Gimnázium, Szakképző Iskola előtt. Pedig szerkesztőségünk levelet kapott a diákoktól és szülőktől, hogy hétfőn újra tiltakozást szerveznek iskolájuk fennmaradásáért. Az iskola portáján annyit tudtunk meg, hogy korábban ugyan néhány diák készült a felvonulásra, de mivel többen nem érkeztek, ők is hazamentek.

Az elmúlt hetekben nem először szerveznek tiltakozó akciót a Jókai iskola fennmaradásáért. Kétszer az intézmény udvarán, kétszer pedig Kazincbarcika belvárosába vonulva adtak hangot véleményüknek a diákok, szülők és pedagógusok.


Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!