Csorbulnak a kereskedők jogai

Csorbulnak a kereskedők jogai
Két téma is megrázta a kereskedők népes társadalmát az utóbbi napokban – tájékoztatta lapunkat Mrenkó László, a Kereskedelmi Alkalmazottak Szakszervezetének Szabolcs-Szamtár-Bereg megyei titkára. A KASZ felhívása [DOC 10 KB]

Az egyik: december 24-e munkaszüneti nappá nyilvánítása körül bontakozott ki. A Munka Törvénykönyve tervezett módosítása szerint ugyanis ez a nap bekerül a munkaszüneti napok közé. Ennek minden munkavállaló csak örülni tud, kivéve a fél millió kereskedelmi alkalmazottat. Őket ugyanis a jogalkotó kiveszi a szabály alól azzal, hogy engedélyezi az üzletek nyitva tartását ezen a napon 14 óráig. A többi szakszervezeti tömörülés szolidáris velünk, s kimondják: a december 24-ei munkaszüneti nap csak akkor elfogadható, ha az mindenkire érvényes.

Persze, lehetséges áthidaló megoldás, például hogy a 13. munkaszüneti napot vehesse ki a kereskedelmi alkalmazott mondjuk júliusban, ha már december 24-én mindenképpen nyitva akarnak tartani az üzletek.

A jegyzőtől függ

– A másik, talán még „veszélyesebb” téma, hogy a készülő kereskedelmi törvényben a nyitvatartási szabály lehetővé tenné, hogy az alkalmazottak az év minden napján dolgozzanak. Beleértve a 12 munkaszüneti napot is. A tervezet általában ugyan tiltaná a munkaszüneti napon a nyitva tartást, kivéve ott, ahol a helyi önkormányzat – idegenforgalmi és egyéb szempontokra hivatkozva – engedélyezi.

Egy percig se higgyük – tette hozzá a megyei titkár –, hogy ezzel a lehetőséggel nem élnének, s ezáltal a kereskedelmi alkalmazottak elveszíthetik azt a 12 ünnepnapot is, amit eddig családjukkal tölthettek. Jó lenne, ha a törvény elvfogadása előtt figyelembe vennék köztársasági elnökünk intelmét, miszerint a fogyasztás miatti őrületet el kellene kerülni.

– Györke László –