Csoportos leállás a Herukon Rt-ben

Keddtől leállt a sátoraljaújhelyi Herukon Rt. A könnyűipari cég megrendelés híján szeptember 15-ig egyáltalán nem termel. A hírt Molnár József, a Herukon Rt. igazgatótanácsának elnöke is megerősítette.
Információk a Herukon Rt. leállásáról [DOC 25 KB]

– Ez egy szezonváltás előtti csoportos leállás – mondta Molnár József. – Tavasszal és ősszel ez egyáltalán nem meglepő a cég életében. Ilyenkor megrendelések híján szabadságra küldjük a dolgozókat, illetve, akinek nincs már szabadsága, az az állásidőre járó illetményét kapja majd meg. Ebben az időszakban végezzük el a leltározásokat és várhatóan szeptember közepén a közel ötszáz dolgozó ismét felveszi majd a munkát.

Tartoznak a rozvágyiaknak

Nagyrozvágyon 85 alkalmazottal dolgozik a helyi kirendeltség.

– Egyre nehezebb a helyzete az itt dolgozóknak – mondja Bányász Mihály, Nagyrozvágy polgármestere. – A júniusi bérből a sátoraljaújhelyi vezetés még mindig 17 százaléknyi illetménnyel tartozik a munkásoknak, júliusi bért pedig egyáltalán nem fizettek. Miután jónéhány helyi családnak ezért veszélybe került a léte, testületi ülésen úgy döntöttünk, hogy a dolgozók egy részének a munkabérük nyolcvan százalékát juttatjuk szociális segély formájában. Egyelőre még várunk, reménykedünk abban, hogy a helyi üzem sorsa jobbra fordul. Bezárni semmiképpen nem fogjuk hagyni az üzemet, ha kell, a polgári engedetlenségtől sem riadunk vissza, hiszen ebben a faluban ez az egyetlen munkalehetőség kínálkozik a helyieknek.

Molnár József kérdésünkre elmondta, valóban tartoznak a nagyrozvágyiaknak a júliusi bérrel, amelynek jogosságát nem vitatják, és jelenleg is azon dolgoznak, hogy ennek a fedezetét előteremtsék.

Visszavont támogatás

Dobozi Zoltán, a B.-A.-Z. Megyei Munkaügyi Központ szolgáltatási igazgatóhelyettese érdeklődésünkre elmondta, a napokban visszavonták azt az összesen 48 millió 685 ezer forintnyi támogatást, amelyet a munkaügyi tárca ítélt meg a Herukon Rt.-nek. A lépést az indokolta, hogy a sátoraljaújhelyi cég nem tudta igénybe venni a támogatást, miután a Herukon Rt. nem tudott megfelelni a folyósítási feltételeknek. Ezért ezt az összeget nem tartják fenn tovább, hanem más területekre csoportosítják át.

BG