Csontvelő-transzplantáció Miskolcon: „Jól csináljuk!”

A gyermek-onkohematológiai és csontvelő-transzplantációs osztályon
A gyermek-onkohematológiai és csontvelő-transzplantációs osztályon
Miskolc – Változatlanul eredményes a GYEK-ben a gyermekeken végzett beavatkozás.

Bár tavaly úgy tűnt, hogy – elsősorban a szegedi betegek esetében – az osztály élén történt vezetőváltás elbizonytalaníthatta a szülőket, ami a gyermek-onkohematológiai és csontvelő-transz­plantációs osztályon elvégzett csontvelő-átültetések számának csökkenésében jelentkezett. (Az előző egy évben 18, az azt követőben 12 transzplantációt jegyeztek), mostanra kedvező változásról számolhatott be az osztály új vezetője. Dr. Simon Réka főorvos 2014. október 15-én vette át az osztályt nyugdíjba vonult elődjétől, dr. Nagy Kálmán főorvostól.

Két helyen az országban

– Ugyanúgy ellátjuk a betegeket, mint korábban. A tanár úrtól, akit hihetetlenül nagyra tartok, nem túlzás, hogy zseninek, jó oktatást kaptunk mindannyian, akik az osztályon dolgozunk. Arra tanított, hogy higgadtan, logikusan gondoljuk át a dolgokat, s akkor nem tévedhetünk abban, hogy mi a baja a betegnek – mondja a főorvosnő.

Megtudjuk, gyerekeknél csontvelő-transzplantációt mindössze két helyen végeznek az országban: Budapesten és Miskolcon, az ő osztályán. Az előbbi helyen átlagosan évi 35 csontvelő-transzplantációt végeznek, náluk ennek mintegy kétharmadát. Alapelv, hogy a pécsi és szombathelyi betegeknél a fővárosi központban, a szegedieknél és a debrecenieknél Miskolcon végzik el a csontvelő-transzplantációt. A szabad orvosválasztás azonban itt is érvényesül, a szülő kérheti, hogy a beavatkozás a másik centrumban történjen.

– Nemzetközi szinten is jól csináljuk a csontvelő-transzplantációt, ez derül ki a donornyilvántartó felé közvetített adatokból. Fontos mutató, hogy az elmúlt egy évben mindössze két transz­plantált betegünket veszítettük el. Az egyik eleve súlyos beteg volt, a másik hirtelen szívhalálban hunyt el (utóbb derült ki, hogy rejtett szívfejlődési rendellenesség miatt). Vírusfertőzés egyetlen beteg halálát sem okozta, holott külföldön ezzel a problémával küszködnek mostanában.

Visszanyerték a bizalmat

A főorvosnő elmondta, a szegediek körében is visszanyerhették a bizalmat, mert az utóbbi időben onnan is érkezett két beteg. Egyikük édesanyja elmondta, azért kérte át kislányát Miskolcra, mert úgy látta, hogy itt minden esélyt megadnak számára.

– Szalóczi Katalin –


Névjegy: Dr. Simon Réka

  • Iskolák: Munkahely: 2002 októberében kezdett dolgozni a GYEK akkori I. számú gyermekosztályán (ma gyermek-onkohematológiai és csontvelő-transzplantációs osztály)
  • 2008-ban szerezte meg gyermekorvosi képesítését
  • Kinevezések: adjunktus 2011; főorvos 2014; osztályvezető főorvos 2015. október 15.

Kinél alkalmazzák?

Csontvelő-transzplantációt nem csak daganatos megbetegedéseknél alkalmaznak, sok egyéb megbetegedés (anyagcsere- vagy immunbetegség) esetén is jó eredményeket értek el. Régebben a saját csontvelő visszaültetése dominált, ma már hatékonyabbnak tekintik a testvér- vagy idegendonoros csontvelő beültetését. Ma már az arány 1:2-höz.

hirdetés


hirdet�s