Csontokat loptak ki Tiso feltételezett pozsonyi sírjából

Csontokat loptak ki Jozef Tisó, a nácibarát szlovák bábállam elnökének feltételezett pozsonyi sírjából az elmúlt napokban – közölte a pozsonyi Márton-temető fenntartója.

A háborús bűnössé nyilvánított Jozef Tisót 1947. április 18-án végezték ki. Egyes feltételezések szerint a pozsonyi Márton-temetőben temették el, mások szerint azonban a pártállami titkosszolgálat elhamvasztatta, s földi maradványait a csehországi Brno környékén szétszóratta.

Feltételezett pozsonyi sírja az 1989-es rendszerváltást követően a Tiso-rendszert éltető szélsőséges csoportok egyik zarándokhelyévé vált. Nem kizárt tehát, hogy közülük vitte el
valaki a csontokat.

Szlovákiában az elmúlt hónapokban újra feléledt a szlovák bábállamról és Tisóról régóta folyó társadalmi vita. Ján Sokol pozsony-nagyszombati érsek például azzal a kijelentésével váltott ki botrányt, hogy a 65 évvel ezelőtt, több mint 70 ezer zsidót haláltáborokba küldő második világháború alatti Szlovák Köztársaságban jólét volt, s pozitívan vélekedett a katolikus lelkipásztorból államelnökké lett Tisóról is.