Csontgyógyítók gyakorlóterme

Csontsebészeti gyakorlótermet adtak át hétfőn a Debreceni Egyetem traumatológiai és kézsebészeti tanszékén a Kenézy Kórházban.

E műhelyben először oktatják a csontegyesítést (oszteoszintézist) gyakorlatban Magyarországon – ismertette Fekete Károly professzor a tanszék vezetője. Mint részletezte, tizenkét munkahelyen huszonnégy embert tanulhatja azokat a módszereket, melyekkel ma a törésgyógyulást segítik, az eltört csontokat egyesítik.

Gyakorlatban is megismerhetik azokat a hagyományos és modern testbe helyezhető rögzítő anyagokat, implantátumokat, amelyeket eddig csak könyvből vagy képről ismertek. Videó és digitális technikai bemutató kíséri az oktatást. A szakorvosjelöltek az „éles” műtőben végzendő munka előtt műanyagból készített, élethű csontokon próbálhatják ki a gyógyító technikákat, ismerhetik meg a műszerek használatát, kezelését.

Új eljárások próbájára is alkalmas a hely, tere lehet tanfolyamoknak, országos rendezvényeknek. Utóbbi nem sokat várat magára: 2006-ban a tanszéken szervezik meg a csontegyesítés bázis tanfolyamot hazai és nemzetközi szakembereknek.

– Az elméleti oktatás nagyon magas színvonalú az orvostudományi centrumban. Külföldi tanulmányútjaikról visszatérő hallgatóink nyomatékosították ezt – mondta Paragh György, az Általános Orvosi Kar dékánja a terem átadását megelőző sajtótájékoztatón.

 – Észrevételük volt viszont, hogy a gyakorlati képzést fejleszteni kell. Ennek része e műhely megnyitása – tette hozzá, és kitért arra, hogy fontos az új technika, de a hallgató beteg kapcsolatot sem nélkülözheti a gyakorlati képzés.

– Műszerekkel és implantátumokkal együtt ötmillió forintba került a beruházás – mondta Kiss Gyula, a Kenézy Kórház főigazgató főorvosa. S megjegyezte, hogy 186 ágyával és 54 emberből álló orvosgárdájával a kórház traumatológiai része második helyen áll az országban.

P. É.