Csokonai Színház: mennie kell Csányi Jánosnak

Csányi János
Csányi János
Debrecen – A Napló megbízható forrásból származó értesülése szerint Csányi Jánosnak, a Debreceni Csokonai Színház igazgatójának meg kell válni a vezetői székétől.  Csányi János II. Csányi János III.

A háttérben súlyos gazdálkodási okok állnak: az igazgató több tízmillió forinttal lépte túl a 2006-os év költségvetését. A hír szerint Kósa Lajos polgármester a napokban arra kérte a tavaly januárban pályázat eredményeként érkezett igazgatót, hogy gondolkodjon el rajta: maga megy csöndben, vagy kénytelenek lesznek nyilvános indoklással visszahívni a vezető beosztásából.

A Bő egy éve, alighogy a direktor megkezdte debreceni működését, a Naplóban megjelent egyik publicisztika így fogadta: 

“A fővárosi média egy része Csányi János nyakába varrja a Bárka Színház anyagi ellehetetlenülését. Azt írták róla, nehezen tűri a kritikát, mások véleményét, sértődős, és rosszul kommunikál. Reméljük, nem így van, nem így lesz.”

Aztán teltek a hónapok, aggódásokkal, készülésekkel és sikerekkel színezve. Decemberben Csányi így értékelte az évet: „A Csokonai Színház, bár kevés gazdasági segítséget kapott a fenntartótól, több tízmillió forinttal növelte bevételeit az elmúlt esztendőben az előzőhöz (és az előirányzottakhoz) képest, többek között pályázatokból, illetve az Aranybérletekből befolyó összegek révén.

Mindeközben a teátrum nézőszáma tíz százalékkal csökkent, ám a direktor szerint ez még mindig kevesebb, mint amekkorára a 2006-ban véghezvitt gyökeres átalakítások, jegy- és bérletár-változások miatt számíthattak.”

Döbbent csendben hallgatták Csányit

A péntek délután tartott rendkívüli társulati ülésen a színházigazgató bejelentette, hogy a teljes felelősséget magára vállalja, s ennek megfelelően felajánlotta a lemondását, amit az önkormányzat elfogadott. Csányi János egyelőre nem áll a sajtó rendelkezésére.

Az ülésen elbúcsúzott a munkatársaitól. Híreink szerint szavait döbbent csend fogadta, kérdés, megjegyzés nem hangzott el – ezzel tiszteletben tartották Csányi kérését.
Utódjáról az önkormányzat nyilvános pályázat útján dönt – mondta Kósa Lajos. Debrecen polgármestere kérdésünkre kijelentette: Csányi távozása nem érinti sem az évad műsor- és rendezvénytervét, sem a társulat összetételét. A beruházási program sem változik.

Csányi ügyében hivatalosan a jövő héten ülésező képviselő-testület hoz döntést, azaz, fogadja el a lemondást.
Azon kérdésünkére, hogy eddigi ismereteik szerint fölvetődhet-e gazdasági visszaélés vagy hűtlen gazdálkodás gyanúja, Kósa Lajos nemmel válaszolt. – Az új vezetőnek természetesn át kell majd tekintenie a pénzügyeket – tette hozzá.

Kapcsolódó:

  • Tananyaggá tették Csányi Szentivánéji álom című előadását
  • Csokonai Színház: több bevétel, kevesebb néző
  • Kósa fellegvárat akar – Csányi hiányolja a fedezetet
  • Csányi a Csokonai Színház élén – energiagyutacs érkezett