Csökkentse a betörés esélyét!

Az elmúlt időszakban több lakásbetörés történt Nyíregyházán. A tettesek többnyire arany ékszereket, készpénzt, értékes műszaki cikkeket vittek el. Lakásbetörések [.doc – 44KB]

A bűncselekményekkel okozott kár esetenként több százezer forintra rúgott. Az összkár a több tízmillió forintot is eléri.

Szilágyi Mihály alezredes, a Nyíregyházi Rendőrkapitányság Vagyonvédelmi Alosztályvezetője elmondta: nagy erőket vetettek be, hogy a lakosságot irritáló bűncselekményeket felderítsék. Jelen pillanatban két eljárás van folyamatban két egymástól független tolvajjal szemben. Mindketten többrendbeli lakásbetöréssel gyanúsíthatók, amelyeket családi házakban követtek el. A még felderítettlen esetek célpontjai szintén családi házak.

Módszerek

A betörők módszerei közé tartozik: a még jó időben, főként a nyitott terasz ajtókon, ablakokon osonnak be, akár napközben. Előnyben részesítik a délelőtti órákat, vagy a sötétedést, amikor nem látnak világosságot kiszűrődni a házból. Jellemző még, hogy a nyitott kamra, vagy fürdőszoba ablakon közlekednek a tolvajok. Több esetben fordul elő, hogy éjjel is bemerészkednek a lakásba, míg a háziak békésen alszanak.Több elkövető csoportról lehet szó, nem kizárt, hogy utazó bűnözők is vannak köztük, ugyanis Hajdú és Borsod megyékben is történnek hasonló módszerekkel elkövetett betörések – tette hozzá az alezredes.

Jótanácsok

Nagyobb összegű pénzt lehetőleg ne tartsanak otthon, ékszereiket zárják biztonságos helyre, például rögzített páncélkazettába. Bankkártyájuk közelében ne legyen a PIN kód! Valamennyi külső nyílászáró legyen biztonságosan bezárva!

Az elkövetők a legritkább esetben próbálkoznak olyan lakásokkal, ahol korszerű riasztóberendezés üzemel. Nem egy esetben volt riasztó, de tulajdonos nem kapcsolta be a berendezést. Egy házőrző kutya is elriaszthatja a bűnözőket, és a figyelmes szomszédok is sokat tehetnek a felderítés segítéséért.

Ha lakókörnyezetükben bűncselekményre utaló körülményt észlelnek, azonnal hívják a 107-et, ilyenkor minden másodperc számíthat! Ne féljenek bejelentést tenni, hiszen a rendőrség bizalmasan kezeli a bejelentő személyét.

– Fullajtár András -