Csökkenti koszovói missziójának létszámát az Európai Unió

Brüsszel, 2012. május 25., péntek (MTI) – Megerősítette Hansjörg Haber, az Európai Unió polgári tervezési és végrehajtási szolgálatának (CPCC) igazgatója pénteken, hogy az EU nyáron csökkenti koszovói igazságügyi és rendőri missziójának (EULEX) létszámát.

Brüsszelben újságíróknak nyilatkozva a polgári jellegű uniós műveletekért felelős szakember jelezte, hogy a leépítés körülbelül 25 százalékos lesz. A csökkentés után a teljes létszám (helyi alkalmazottakkal együtt) valamivel több mint 2200 fő lesz. Az uniós alkalmazottak száma várhatóan 1250 körül alakul a jelenlegi 1700-ról.

Az EU-illetékes szerint Koszovóban jelentős haladás mutatkozik a misszió feladatai által is érintett egyes területeken, elsősorban a vámügyek területén, és ehhez az EULEX is alkalmazkodni kíván.

Hozzátette, hogy Koszovónak továbbra is szüksége van külső segítségre, főként az igazságügy területén: a szervezett bűnözés elleni fellépésben, a háborús bűnök vizsgálatában, bírósági tanúk megvédelmezésében és a korrupció elleni küzdelemben.

Az EU illetékesei már korábban jelezték, hogy a létszámcsökkentés elsősorban a rendőri és vámtiszti állományt érinti, s az EULEX ezentúl inkább az igazságügyi rendszer működtetésére fog összpontosítani.

A 2008-ban létrehozott EULEX az unió legnagyobb polgári jellegű missziója. Mandátuma idén júniusban lejárt volna, ehelyett kerül sor a létszám csökkentésére.