Csökkenthetők és szociális ellátássá alakíthatók a korhatár előtti nyugdíjak

Akt.:
Csökkenthetők és szociális ellátássá alakíthatók a korhatár előtti nyugdíjak
Budapest  (MTI) – Csökkenthető és szociális ellátássá alakítható, ha pedig az igénybe vevő munkaképes, megszüntethető az általános öregségi nyugdíjkorhatár betöltése előtt folyósított nyugellátás – döntött az Országgyűlés hétfőn, elfogadva a nagyobbik kormánypárt által kezdeményezett alkotmánymódosítást.

A fideszes Lázár János, Balsai István és Talabér Márta nyugdíjak at érintő javaslatáról az MSZP kezdeményezésére név szerinti szavazással döntött a Ház; azt 263 igen szavazattal, 108 ellenében fogadták el a képviselők, és a kormánypárti politikusokon túl csak a független Pősze Lajos támogatta.
    Ennek értelmében “az általános öregségi nyugdíjkorhatár betöltését megelőzően folyósított nyugellátás törvényben meghatározottak szerint csökkenthető és szociális ellátássá alakítható, munkavégzésre való képesség esetén megszüntethető”. Az indoklás szerint ez lehetőséget ad a már fennálló nyugellátások átrendezésére úgy, hogy az öregségi nyugdíjkorhatárt be nem töltött nyugdíjasok “a társadalombiztosítási vagy a szociális rendszer keretében, illetve a munkaerőpiacra való visszatérés lehetőségének megnyitásával a megélhetésükhöz hozzájáruló juttatásban részesüljenek” nyugdíj helyett.

Nyugdíjat az kaphat, aki…

    Az alkotmánymódosítás ezenkívül kimondja, hogy nyugdíjat az kaphat, aki betöltötte az általános öregségi nyugdíjkorhatárt. Ugyanakkor törvény rendelkezhet arról, hogy a korhatárt még el nem érők – az indoklás szerint például a 40 évnyi munkaviszony utáni nyugdíjba vonuló nők – is részesülhessenek nyugdíjban.
    Az indítvánnyal kapcsolatban Lázár János korábban azt hangsúlyozta: az az elmúlt években nyugdíjba vonult, az öregségi nyugdíjkorhatár alatti rendőrökre, tűzoltókra, pénzügyőrökre, határőrökre, büntetés-végrehajtási tisztekre vonatkozik, “bányászokra, vegyészekre, zenészekre nem”. Mint mondta, Magyarország nem engedheti meg magának, hogy évente több mint 50 milliárd forintot fordítson harmincezer életerős, munkaképes ember ellátására, akik hozzájárulhatnának az ország biztonságához. A Fidesz frakcióvezetője közölte: céljuk, hogy az alkotmány tegye lehetővé, hogy a nyugdíjas, de korhatár alatti rendészeti dolgozók visszatérjenek a munkaerőpiacra, és az állam ajánljon nekik szolgálatot azért a pénzért cserébe, amit jelenleg kapnak. Elmondta továbbá: azt fogják kezdeményezni, hogy a szolgálati nyugdíjban részesülő 57 éven felüliekre ne terjedjen ki a felülvizsgálat.
    Szijjártó Péter az MTI-nek elmondta: azok az 57 év alatti, szolgálati nyugdíjban lévő rendvédelmi dolgozók, akik nem térnek vissza dolgozni, nem nyugdíjat, hanem más, az adózás hatálya alá eső, nem a nyugdíjkasszából finanszírozott juttatást kapnak majd.
    A rendvédelmi szakszervezetek és a kormány között, bár többször egyeztettek, egyelőre nem született megállapodás a szolgálati nyugdíjak ról.
(Felvételünkön: Orbán Viktor miniszterelnök éppen igennel szavazott a korhatár előtti nyugdíjak at érintő  alkotmánymódosításról tartott név szerinti szavazás során az Országgyűlés plenáris ülésén.)

Nyugdíjügy – Továbbra sincs megállapodás – Tüntetett a TMRSZ

Nyugdíjak – Alkotmánybírósághoz fordul a Jobbik, ha megvonják a rendvédelmi dolgozók nyugdíját