Csökkenthetik a puccskísérlet miatt elitélt brit zsoldos büntetését

Átszállíthatják Nagy-Britanniába egyenlítői-guineai börtönéből az ország elnöke elleni puccskísérlet miatt elítélt brit Simon Mannt, ha a brit hatóságok őrizetbe veszik a többi feltételezett résztvevőt, köztük Margaret Thatcher volt brit kormányfő fiát, Markot. Ezt az afrikai ország elnöke közölte egy vasárnap megjelent interjúban.

Obiang Nguema elnök a Mail on Sunday című brit lapnak nyilatkozva közölte, hogy brit börtönbe szállíthatják át Mannt, hogy közel lehessen családjához, ha a brit hatóságok őrizetbe veszik Mark Thatchert, Ely Calil, libanoni származású üzletembert és másokat. Az afrikai államfő közölte azt is, hogy csökkenthetik Mann 34 éves börtönbüntetését, ha továbbra is együttműködik Egyenlítő-Guinea kormányával.

Simon Mannt, a brit különleges erők egykori tagját júliusban ítélték el egy 2004-es, meghiúsult puccskísérlet miatt. Mann a tárgyalás alatt azt állította, hogy Mark Thatcher aktív tagja volt annak a csoportnak, amely kitervelte a Nguema elnök elleni államcsínyt. Margaret Thatcher fia 2005-ben annyit ismert el, hogy akaratlanul pénzelte az akciót. Egyenlítői-Guinea főügyésze március végén nemzetközi elfogató parancsot adott ki Mark Thatcher ellen, akit puccsra való felbujtással gyanúsítanak.

Mann a bíróság előtt is megismételte korábbi kijelentését, hogy a puccs főszervezője, a “Főnök”, Ely Calil libanoni származású brit multimilliomos volt. A vagyonát főleg nigériai olaj árusításával szerző Calil korábban tagadta, hogy bármi köze lett volna a puccskísérlethez.