Csökkentették a William-Thicke szerzőpárosra kiszabott kártérítés összegét

Csökkentették a William-Thicke szerzőpárosra kiszabott kártérítés összegét
Csökkentették a William-Thicke szerzőpárosra kiszabott kártérítés összegét - © Fotó: bbc.com
London, 2015. július 15., szerda (MTI) – Több mint kétmillió dollárral csökkentették a Pharrell Williams és Robin Thicke szerzőpárosra szerzői jogsértés miatt kiszabott kártérítés összegét.

Egy illetékes Los Angeles-i bíróság idén márciusban úgy határozott, hogy a szerzőpárosnak 7,4 millió dollár kártérítést kell fizetnie Marvin Gaye gyermekeinek, mivel Blurred Lines című dalukhoz jogtalanul használták fel a soullegenda 1977-es Got To Give It Up című slágerét – idézte fel a BBC News.

John A. Kronstadt amerikai kerületi bíró most 5,3 millió dollárra csökkentette a kártérítés összegét. Kimondta továbbá, hogy a dalból származó jövőbeli bevételek 50 százaléka a néhai zenész családját illeti, elutasította a dal eladásainak és előadásainak felfüggesztésére irányuló kérelmet, valamint a szerzőpáros ügyvédjének új tárgyalásra vonatkozó kérését is.

Az esküdtszék márciusban úgy találta, hogy a Blurred Lines-ban ugyancsak közreműködő amerikai rapper, T.I., nem követett el szerzői jogsértést, ám Kronstadt most úgy határozott, hogy őt is bele kell vonni az ítéletbe. Emellett kimondta, hogy az Interscope Records, a Universal Music Group és a Star Trak Entertainment is felelősségre vonható az ügyben.

Marvin Gaye gyermekei – Nony, Frankie és Marvin Gaye III – 2013-ban perelték be a szerzőpárost, mondván, a Blurred Lines-ban, 2013 legsikeresebb dalában, amely csak az Egyesült Államokban 7,3 millió példányban kelt el, felhasználták apjuk zenéjét. A bírósági dokumentumok szerint a Blurred Lines-ért a szerzőpáros Grammy-jelölést is kapott, és a dal 16,5 millió dollár – Williamsnek és Thicke-nek fejeként több mint ötmillió dollár – hasznot hozott.

A két héten át tartó bírósági tárgyaláson Williams és Thicke tagadta, hogy Gaye zenéjét másolták volna, azt azonban elismerték, hogy a két dal hasonlít egymásra. A tárgyaláson mindkét fél szakértők hadát vonultatta fel a dalok elemzésére, összevetésére.

A mostani döntés nyomán a szerzőpáros várhatóan fellebbviteli bíróság elé viszi az ügyet.

– mTI –
hirdetés
hirdet�s