Csökkentett hatóanyag tartalmú tápoldatokat vontak ki a forgalomból

Budapest – Orchideákhoz és áfonyákhoz ajánlott tápoldatokat vontak ki a forgalomból, mert azok magnézium tartalma 2 százalék helyett csupán 0,5 százalék – közölte a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) szerdán az MTI-vel.

Az alacsony hatóanyag tartalmú Garri tápoldatok forgalomba hozatalát azonnali hatállyal megtiltotta a hivatal, a gyártóval szemben pedig hatósági eljárás indult.

A tájékoztatás szerint a 30 megvizsgált terméknél a jelölést és a címkézést megfelelőnek találták, 12 tételből azonban kettőnél minőségi problémát talált a Nébih laboratóriuma.

Az OBI Hungary Retail Kft.-nél forgalmazott tápoldatok a növények tápanyag-utánpótlására szolgálnak, illetve a talajok termőképességét javítják.

A hivatal hangsúlyozta, hogy a gazdálkodók számára komoly károkat okozhat, ha a műtrágyák hatóanyagtartalma nem éri el a deklarált értéket, mivel így több hatóanyagért fizetnek, mint amennyit valójában az anyag tartalmaz. Emellett a mezőgazdaságban felhasznált termésnövelő anyagok és műtrágyák közvetve, vagy közvetlenül hatással vannak az asztalra kerülő élelmiszerekre, valamint nagymértékben befolyásolják a termelés eredményességét is.

A felhasználók érdekeinek védelme, valamint a tisztességes kereskedelmi gyakorlat biztosítása érdekében a Nébih a jövőben is kiemelt figyelmet fordít a termésnövelő anyagok minőségi megfelelőségének ellenőrzésére.

– MTI –