Helyi közélet

2008.10.07. 17:29

Goldmark: "nem egy életbiztosítás!"

<p>Miskolc - Bár háromszor tapsolta vissza a közönség Szabadi Vilmos hegedűművészt a közönség hétfőn este az évad első bérletes hangversenyén, a világhírű művész mégsem volt teljesen elégedett produkciójával.</p>

Bár háromszor tapsolta vissza a közönség Szabadi Vilmos hegedűművészt a közönség hétfőn este az évad első bérletes hangversenyén, a világhírű művész mégsem volt teljesen elégedett produkciójával. Legközelebb még gyorsabban, még jobban kell játszani, magyarázta a koncert szünetében az öltözőjébe tódult barátoknak, ismerősöknek, rajongóknak, és hogy Goldmark úgy írta meg ezt az a–moll hegedűversenyt, hogy a zenekar nem tudja segíti a szólistát.
Amikor elkezdődik a hangverseny második része, akkor tudunk a művésszel komolyabban beszélgetni. Rögtön meg is tudjuk tőle, hogy ezt a hegedűversenyt negyedik alkalommal játszotta, ellentétben más hegedűversenyekkel, melyeket 30–szor vagy 60–szor is előadott már.
Fontosnak tartja azonban a magyar születésű Golmark Károly művének népszerűsítését, mert mint fogalmazott, kevesen tudják: Liszt Ferenc mellett más romantikus zeneszerzőnk is élt és alkotott.

– Igazi virtuóz, Paganini-szerű darab. Nem egy életbiztosítás! – teszi hozzá nevetve, kiegészítve azzal: – De hát épp az a csodálatos benne, hogy edzésben tart fizikailag és szellemileg egyaránt.

Ráadás nélkül

A művész arról is szólt, hogy Miskolcra minden alkalommal szinte hazaérkezik. Régi barátság fűzi Kovács László karnagyhoz, a zenekar tagjaihoz és a város számos zenetanárához. Erről árulkodnak az elmúlt évek közös hangversenyei, lemezfelvételei és mesterkurzusai is. Szabadi Vilmos a zenekar munkája mellett rendkívül elégedett volt a körülményekkel: „Miskolcon van próbaterem, van kiváló koncertterem, amit nem mindenhol talál meg az ember.”
Végezetül még megjegyzi: szívesen adott volna ráadást is, hiszen az hozzátartozik a koncertekhez, de a feszített tempó kivette az erejét.

A következő

Október 9–én a 45 éves Miskolci Szimfonikus Zenekar jubileumi koncertjét hallhatja a közönség a Művészetek Házában este 7 órától.
A műsor:
Weiner: Szvit–Magyar Népi Táncok
Schumann: a–moll csellóverseny
Mahler: IV. (G-dúr) Szimfónia


Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában