Csökkent az ismertté vált bűncselekmények száma, de a főváros változatlanul a legfertőzöttebb

Csökkent az ismertté vált bűncselekmények száma, de Budapest változatlanul a legfertőzöttebb a bűnözés szempontjából – ez hangzott el a Legfőbb Ügyészség csütörtöki sajtótájékoztatóján. Tavaly az országban összesen 436 ezer bűncselekmény jutott a hatóságok tudomására, 2 százalékkal kevesebb, mint egy évvel korábban.

A fővárosban a legrosszabb a bűnügyi statisztika, a hatóságok tavaly majdnem 112 ezer bűncselekményről szereztek tudomást. Így itt 100 ezer lakosra 6500 bűncselekmény jutott, míg az országos átlag 4200. A fővárosi bűnözési statisztika csúcsán – mint azt Nagy Tibor, a Legfőbb Ügyészség főosztályvezetője elmondta – az V. kerület áll. A negatív rangsorban ezt követi a VI., a XIII., a IX., és az I. kerület. Ez bizonyára összefügg az idegenforgalommal és a zsebtolvajlások magas számával is – tette hozzá.

A bűnügyekben felajánlott óvadékoknak általában a 40-45 százalékát fogadja el a bíróság. Eddig 1043 ilyen indítvány közül 407 esetben fogadta el a bíróság az óvadékot. Tavaly a legnagyobb összegű óvadék 10 millió forintos volt, de korábban a Kulcsár-ügyben és egy gyémántcsempészés esetében 30-30 millió forint volt az értéke.

Ami a bűnözés tendenciáit illeti, 10 százalékkal nőtt az emberölések száma, 2006-ban 174 gyilkosság jutott a hatóságok tudomására. 14 százalékkal több fiatalkorú követett el rablást, mint egy évvel korábban. 2006-ban növekedett a pénzhamisítási-ügyek száma, viszont kevesebb adócsalásra és vámbűncselekményre derült fény.

Az országban jelenleg tevékenykedő 1538 ügyész 60 százaléka nő.Sporthírek