Csökkent a román beutazási kedv

Csökkent a román beutazási kedv
A Nyírbátori Határőr Igazgsatóság határállomásain a hatályba lépést követő első három napon átlagosan 38 %-kal kevesebb román állampolgár utazott hazánkba, mint az azt megelőző időszakban.

A román állampolgárok kiutazásának feltételei 2005. október 1-jei hatállyal módosultak. A határátkelőhelyeken a román határellenőrzési szervek az érvényes útlevél mellett egyéb feltételek meglétét is ellenőrzik (pl. egészségügyi biztosítás, menettérti jegy, személygépkocsi külföldre szóló biztosítása, tartózkodás céljának jogszerűségét igazoló dokumentumok, „minimális összegű” valuta stb).

Az utazási kedv csökkenésének mértéke az egyes átkelőhelyeken különböző. A korlátozott nyitvatartású Létavértesi Közúti Határátkelőhelyen 41 %-kal, Nyírábránynál (közúton és vasúton összesen) 60 %-kal, a Bátorligeti Határőrizeti Kirendeltség alárendeltségében működő Vállaj közúti és Tiborszállás vasúti határállomáson 9,1%-kal míg az igazgatóság legnagyobb román viszonylatú határátkelőhelyén, Csengersima közúton 43 %-kal kevesebb román állampolgár lépett be hazánkba.

– Tanyik József –