Csökkent a munkahelyek száma

A foglalkoztatási helyzetről tartott sajtótájékoztatót kedden Tóth András és Borkó Károly. A Fidesz két képviselője emlékeztette arra, hogy tavasszal a kedvezőtlen mutatók miatt is javasolták Gazda László szocialista képviselőnek, hogy tartsanak képviselőcsoport-ülést a foglalkoztatási gondokról, s hívják meg erre Csizmár Gábor minisztert.

Tóth András elmondta: a találkozó megtörtént, négy hónap eltelt, megjelentek a júliusi munkaerőpiaci információk, ám a számadatok azt mutatják: azóta kedvezőtlen változások történtek.

A szezonális javulásnak vége, a munkanélküliek száma emelkedett, júliusban megközelítette a 41 ezret, ez négyezerrel több, mint a tavaly ilyenkor volt. A pályakezdő munkanélküliek száma 20 százalékkal haladja meg a tavalyit. A legsúlyosabb azonban az, hogy az újonnan bejelentett álláshelyek száma lényegesen alacsonyabb, mint tavaly.Ezért javasolta hétfőn Gazda Lászlónak, hívja össze ismét a képviselőcsoport ülését, hívja meg ismét a gazdasági, valamint a foglalkoztatási minisztert, hogy együtt keressék a megoldást a feszítő gondokra.

Borkó Károly a Munkaügyi Központ napokban megjelent tájékoztatójából idézett adatokat: július végén a regisztrált munkanélküliek száma 4045-tel (10,1 százalékkal) volt magasabb a tavalyinál, a pályakezdőké 6855-tel, 15 százalékkal és ebben nincsenek az újonnan belépők.

A foglalkoztatottak száma 2700-zal csökkent, a foglalkoztatási ráta legrosszabb az országban, 41,3. 2003-ban még 189,9 ezer volt megyénkben a foglalkoztatottak száma, most 179,4 ezer, tíz és fél ezerrel kevesebb.Ezért jegyezte meg Borkó Károly: 400 ezer munkanélküli már van, de hol van az ígért 400 ezer új munkahely?

– Balogh József –