Csökkent a biztosítók díjbevétele tavaly

Több mint 7 százalékkal csökkent a hazai biztosítók díjbevétele az elmúlt évben. A bejövõ összegek felét egyébként továbbra is az életbiztosítások teszik ki, a fennmaradó rész szintén felét pedig az autókhoz kapcsolódó biztosítások. A Magyar Biztosítók Szövetsége arra számít, hogy idén is hasonló évet produkálnak.

Összesítette a Magyar Biztosítók Szövetsége (Mabisz) a 2009-es eredményeket – mondta a Független Hírügynökségnek Trunkó Barnabás, a Mabisz fõtitkára. Eszerint díjbevételbõl 825 milliárd forint folyt be, ez 7,3 százalékkal marad el az egy évvel korábbiaktól. Trunkó Barnabás szerint ez a válsággal magyarázható. Mint mondta, tíz évig tartó dinamikus fejlõdés után, elõször 2008-ban látszott csökkenés a díjbevételekben, majd ez folytatódott az elmúlt évben is.

Az idei évet tekintve hasonló eredményekre számítanak – mondta Trunkó Barnabás. Szerinte látszik, hogy a mélyponton már igen, a válságon még nincs túl a biztosítási szféra. Tehát ismét a díjbevételek csökkenésével számolnak, igaz már csak kisebb mértékben. A fõtitkár szerint 2-3 év kell ahhoz, hogy visszaálljanak a korábbi, dinamikusan fejlõdõ útra.

A biztosítók díjbevételének fele egyébként az életbiztosításokból folyik be. A fennmaradó rész szintén felét pedig az autókhoz kapcsolódó biztosítások, így a kötelezõ-felelõsségbiztosítás teszi ki.