Friss hírek

2009.11.27. 16:04

Megépülhet a pécsi Tubes-tetõn a NATO radarállomás

<p>Megépülhet a pécsi Tubes-tetõn a NATO radarállomás, ugyanis a Fõvárosi Bíróság pénteken elutasította pécsiek keresetét, amellyel megtámadták a tervezett radarállomás építési engedélyét. A bíróság szerint a légtérvédelmi elõnyök arányban állnak a környezetevédelmi hátrányokkal.</p>

A pécsi önkormányzattal és a Pécs környéki önkormányzatokkal, valamint a környezetvédelmi szervezetekkel együtt eredtileg 39 felperes kezdeményezte azt a pert, amelyben beavatkozóként Fülöp Sándor a Jövõ Nemzedékek Országgyûlési biztosa is résztvett a környzetvédõk oldalán. Õk azt szeretnék elérni, hogy a Honvédelmi Minisztérium ne építhessen új radarbázist a Tubes-hegyen, mert ezzel szerintük veszélyeztetnék a környezetet. A Fõvárosi Bíróság Közigazgatási Kollégiuma elõtt két éve tartó per után született meg a pénteki jogerõs ítélet.

Drávecz Margit bíró az ítélet kimondásakor kiemelte, hogy az Alkotmánybíróság által meghatározott alapelv a szükségesség és arányosság elve alapján döntött a bíróság, amikor azt vizsgálta a Fõvárosi Bíróság, hogy milyen elõnyei lehetnek a honvédelem szempontjából az új radarállomásnak, azt is figyelembe vette, hogy a tervezett helyszín nem tartozik az úgynevezett kiemelt természetmegõrzési területek közé, csupán szomszédos, határos azokkal. A bíróság ítéletének meghozatalakor az is fontos szempont volt, hogy a Tubes hegyen honvédelmi és belbiztonsági célokra kijelölt területen már régóta mûködik a Magyar Honvédség híradóállomása.

A pécsiek az ítélet ellen várhatóan felülvizsgálati kérelemmel fordulnak a Legfelsõbb Bírósághoz.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!