Csökkenő várólisták, hatékonyabb ellátás a Fejér Megyei Szent György Kórházban

Csökkennek a hathónapos várólisták a Fejér Megyei Szent György Kórházban és javulhat a sürgősségi ellátás. A kórházon belül strukturális átalakítás kezdődött, a gyógyítás hatékonyságának növeléséhez pedig együttműködést alakít ki az intézmény a közelben lévő kórházakkal. Mindezt összintézményi értekezleten jelentette be a nemrég kinevezett főigazgató, szerdán.

Csernavölgyi István elmondta: a létszám és működési problémákkal küzdő sürgősségi strukturális átalakítására van szükség. Új üres ágyakat keresnek, és ehhez a szomszédos kórházak segítségét is várják. A városi orvosi ügyeletet behozzák a kórházba. Ha a közvetlen irányításnak köszönhetően csak valóban rászorulók kerülnek majd a sürgősségire, akkor csökken a zsúfoltság. Az ultrahangra és laborvizsgálatokhoz vérvételre más városi rendelőkben is mód lesz, ezzel csökken majd a várakozási idő. Az elmúlt két hétben az egyeztetések ezekhez már meg is kezdődtek.

A móri, dunaújvárosi és a megyén kívüli veszprémi kórházzal gazdasági és szakmai együttműködés kezdődik. A beszerzésekről, szolgáltatásokról egyeztetnek, egymás betegeit oda irányítják, ahol a legmegfelelőbbek a gyógyításhoz szükséges személyi és tárgyi feltételek – hangsúlyozta a főigazgató.

A szakmai munka javítása érdekében visszaállítják az intézményben a konzíliumi rendszert, és havonta egy esettanulmányt megbeszélnek. Az intézményen belüli kommunikáció javítására pedig egy belső levelezési rendszert hoznak létre.

A 2.5 milliárdos hiánnyal küzdő intézményben karcsúsítják az igazgatási struktúrát. Új orvos igazgatót neveztek ki Reiber István személyében, a stratégiai igazgató pedig Kovács Attila lett. A főigazgató saját hatáskörbe vont minden megrendelést és utalványozást. A kórház konszolidáció kapcsán egy havi extra juttatást vár az intézmény, amely a gazdasági stabilitást ugyan nem teremti meg, de a gazdasági zuhanást megállítja. Az intézmény működését a jövő héttől várhatóan önkormányzati biztos is felügyeli és segíti majd.

Csernavölgyi Istvánt öt évre október végén nevezték ki az intézmény élére. Az orvos a megyei kórházban kezdte pályáját, a Móri Kórház orvos igazgatója, belgyógyászati osztályvezető főorvosa és a sürgősségi ellátás vezetője volt.