Csökkenő gyógyszerárak -MSZP, Fidesz álláspont

Budapest – Az MSZP az egészségügyi reform első pozitív hatásának tekinti azt, hogy április 1 -től körülbelül 1000 gyógyszer ára átlagosan 16 százalékkal csökken.

Az 1000 gyógyszer közül körülbelül 600 támogatott készítmény. Január óta zajlik a nyilvános, úgynevezett “gyógyszer-árverés”, amelyen a gyártócégek tehetik meg árajánlataikat bizonyos készítményekre.

 Schvarz Tibor, szocialista egészségpolitikus szerint, ennek köszönhetően csökken bizonyos gyógyszerek, elsősorban vérnyomáscsökkentők és antibiotikumok ára. Az árcsökkenésnek a Fidesz is örül, de Mikola István szerint többségében 20-30 éves medicinák ára mérséklődik, amelyek nem éppen a legkorszerűbbek.

Schvarz Tibor keddi sajtótájékoztatóján kitért arra is, hogy árpilistól 141 támogatott gyógyszer ára emelkedik viszont, átlagosan 6 százalékkal. Ezek, a politikus szerint, többségében olyan készítmények, amelyek helyett olcsóbb, azonos hatóanyagú medicinát is fel tudnak írni az orvosok, így csak azok érzik majd meg a drágulást, akik ragaszkodnak régi készítményeikhez. Az MSZP egészségpolitikusa kitért arra is, hogy negyedévente lesz gyógyszer -árverés, így három havonta megismétlődhet a gyógyszerár-csökkenés.

Mikola István, a Fidesz országgyűlési képviselője, azt mondta: az árcsökkenésnek ők is örülnek, de ha valaki végignézi az érintett készítmények listáját, láthatja, hogy nem éppen a legmodernebb készítmények ára csökken. Az ellenzéki poltiikus egyébként úgy látja, hogy a gyógyszer-árverés nagy vesztesei a magyarországi generikus készítmények gyártói lesznek, “miközben a kormányhoz közel álló gyógyszergyártóknak csinálják a terepet a piacon” – tette hozzá Mikola István.

Molnár Lajos hétfőn jelentette be, hogy április 1 -től több mint 1000 gyógyszer ára lesz olcsóbb, átlagosan 16 százalékkal. 500 készítmény térítési díja viszont 6 százalékkal emelkedni fog. A 90, a 70, illetve az 50 százalékban támogatott gyógyszerek közül 600 készítmény ára csökken, 141-é nő. Leginkább azok a szerek válnak olcsóbbá, amelyeknek nagy a forgalma.

Összesen 234 gyógyszer kikerül a támogatott körből, 100 azért, mert jóval olcsóbb, azonos hatóanyagú szer található a piacon, 134 azért, mert nem volt valós forgalmuk. Ezekért a készítményekért tehát, ha a betegek ragaszkodnak szedésükhöz, a teljes árat meg kell fizetniük.