Csökken a diákhitel kamata szeptembertől

0,7 százalékponttal csökken a hallgatók által felvehető diákhitel kamatlába szeptember elsejétől, így a diákoknak a felvehető összeg után évente 11,25 % kamatot kell fizetniük – áll a Pénzügyminisztérium közleményében.

A hónap elejétől nemcsak a kamat mértéke csökken, hanem a havonta felvehető összeg is emelkedik 5000 forinttal, így egy hónapban maximálisan 30 ezer forint igényelhető, évente pedig maximálisan 150 ezer forint. A Pénzügyminisztérium közleményében a kamat csökkenését a forrásköltségek mérséklődésével illetve a kormánynak a hitel felvételéhez vállalt árfolyamgaranciával indokolja.

Miután a forrásköltség csökkenhet a következő félévben is, így a diákhitel kamatlábának mértéke is tovább eshet. 2006 szeptemberétől azok a magyar hallgatók is részesülhetnek diákhitelből, akik az Európai Gazdasági Térség valamelyik országában tanulnak. A költségtérítéses diákok pedig nagyobb összeget kaphatnak akkor, ha vállalják, hogy a jövedelmük nagyobb részét fordítják a kölcsön törlesztésére.