Csokievő magyarok – RTL KLUB Híradó

A mogyorós és a mandulás a kedvenc. Van, aki naponta, valaki csak hetente eszik belőle, és mindenki az ízéért szereti – a csokoládéról van szó. Ezek az egyáltalán nem meglepő adatok egy most nyilvánosságra hozott közvélemény-kutatásból derültek ki. Magyarországon egy ember egy évben átlagosan 3 kiló 20 dekát eszik meg belőle – adta hírül az RTL Klub Híradója.

Az édességgyártók szövetsége és a Stop.hu internetes újság közös felméréséből kiderült, a magyarok 76 százaléka rendszeresen, 37 százaléka naponta eszik csokit.

Kérdés, hogy ebben a felmérésben mennyire vallották be, hogy hedonisták, mennyire szenvedélyes édességfogyasztók – mondta Halbritter Mátyás, az Édességgyártók Szövetségének elnöke.

Az már régóta tudott, hogy a jó minőségű, magas kakaótartalmú csokoládé kifejezetten egészséges, például csökkentheti a trombózis kialakulásnak esélyét. De túlzásba sem szabad esni, hetente legfeljebb két-három alkalommal egészséges édességhez nyúlni

Ugyanúgy, mint mindenben, itt is a mértékletességre kell törekedni – mondta Antal Emese, a Magyar Dietetikusok Országos Szövetségének elnöke.

Ezt sokan nem teszik meg. Bár Magyarországon átlagosan kevesebb csoki fogy, mint Európában – 3 kiló 20 deka, szemben a több mint 6 kilós európai átlaggal – mégis egyre több a kövér ember. Egy januárban nyilvánosságra hozott kutatás szerint Magyarországon minden órában 7-en halnak meg elhízás miatt. Igaz, ez nem feltétlenül a mértéktelen édességfogyasztás számlájára írható.