Csődeljárás Ráckeresztúr ellen

Adósságrendezési-, vagyis csődeljárást indított a Fejér Megyei Bíróság Ráckeresztúr önkormányzata ellen. A falu négy település csatornázását bonyolította, ám nem kapták vissza az áfát az APEH-től, amire szükség lett volna a beruházáshoz. A körülbelül 433 millió forintot a fővállalkozó cég megelőlegezte, de miután az önkormányzatok nem tudtak fizetni. augusztusban bírósági eljárást kezdeményezett. A határozat egy hete született. A település fellebbez, és megegyezést kezdeményezett a céggel.

2003-ban kezdődött Martonvásár, Tordas, Gyúró és Ráckeresztúr összefogásával a csatornázás. A beruházás három éve elkészült, a költségek egy részét megelőlegező cég augusztusban indított csődeljárást, melyet a Fejér Megyei Bíróság jóváhagyott. Rákoskeresztúr fellebez a bírósági döntés ellen, az nem jogerős – mondta a Független Hírügynökségnek Ónody Miklós, a település polgármestere. Ezen kívül bíznak abban, hogy a céggel sikerül megegyezni, hétfőn megkezdődtek a tárgyalások a jogi képviselővel. Az adótörvény változásával ugyanis úgy tűnik, hogy hosszú idő alatt ugyan, de hozzájuthatnak az önkormányzatok a pénzhez, mert az üzemeltetéskor keletkezett áfa-t nem kell befizetniük.

A 433 millió forint tartozás a négy település csatornázásának áfá-ja. Ebből a Ráckeresztúrra eső pénz 150 millió forint. Ha nem sikerül egyezségre jutni a céggel, akkor a másik három település is hasonló helyzetbe kerülhet.